O treime din şantiere au fost puse la conservă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările de materiale au scăzut la 50% faţă de anul trecut. Persoanele care mai au bani de construcţii se orientează spre materialele româneşti.

Răducu Pop este administratorul uneia dintre cele mai mari firme de instalaţii şi construcţii din Maramureş. Până anul trecut aştepta sezonul estival pentru că ştia că îşi dublează comenzile pe care le primeşte firma lui.
„Clar, vara era cel mai profitabil sezon de peste an. Veneau acasă stranieri şi curgeau comenzile. Vara aceasta însă, criza economică se resimte şi în domeniul nostru de activitate”, spune Pop.  „Nu putem spune că suntem în prag de faliment, vânzările sunt constante, dar comparativ cu anul trecut, suntem în regres”, continuă administratorul.

Case neterminate

Nici când vine vorba de finisaje, lucrurile nu stau mai bine pentru antreprenorii maramureşeni. Nicolae Coteţ, administratorul unei firme care se ocupă de finisaje pentru construcţiile civile şi industriale, se plânge că i-au scăzut comenzile cu peste 50 de procente.
„Nu mai au oamenii bani să construiască. Băncile nu mai acordă credite sau cei care au bani îi ţin la ciorap nu mai investesc, pentru că nu ştiu ce va aduce ziua de mâine”, arată Coteţ. „Avem şi clienţi, aproximativ 30 de procente, care au renunţat la ce au început anul trecut. Am adus lucrarea până la un stadiu de conservare, am strâns apoi şi am plecat”, continuă Coteţ.

Produsele româneşti, pe lista de preferinţe

Cei care mai au bani şi curaj să investească în construcţii s-au reorientat. Nu mai aleg produse de lux din import în culori extravagante, aşa cum se purtau în anii trecuţi, ci optează pentru gresie, faianţă şi parchet autohtone în culori pastelate, care se demodează mai greu. „Nu se mai cer gresie spaniolă şi italiană, nici modele foarte sofisticate, cu cristale sau pictate manual. Se merge pe simplitate pentru că este mai ieftin”, spune Nicolae Coteţ.
Nici adezivii, rostul şi gletul din import nu mai au aşa de mare trecere în rândul maramureşenilor. „Mai bine cumpăr glet românesc. E sacul mai mare şi e mai ieftin. Sigur că mă chinui un pic cu el, că nu e aşa de bun, dar nu-mi permit mai mult”, spune Istvan Czompa, un băimărean care îşi renovează apartamentul. „Îmi fac singur lucrările că mă pricep, şi cumpăr pe rând câte un sac de material, din ce am nevoie”, adaugă el.

Vânzări slabe de mobilier

Stau pe loc şi administratorii firmelor care produc şi comercializează mobilier. „Stăm destul de prost la capitolul comenzi producţie proprie. Nu mai vrea lumea mobilă la comandă. Are un buget şi încearcă să se încadreze”, spune Anamaria Mihăilă, administratorul unei firme care produce şi comercializează mobilier.
„Avem şi un segment de clienţi care mai cere produse de lux, dar nu mai sunt la fel de numeroşi”, explică managerul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite