S-a dat startul la otite şi la conjunctivite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vara, numărul conjunctivitelor şi al otitelor creşte considerabil. Vinovaţi sunt:  bacteriile, virusurile, praful, dar şi razele soarelui. Află cum poţi preveni aceste afecţiuni, pentru a te bucura de un sezon fără probleme.

Există mai multe tipuri de conjunctivită (inflamaţie a mucoasei pleoapelor). Este bine să le deosebeşti, pentru a şti care sunt factorii declanşatori şi, astfel, să te fereşti de ei.

De asemenea, este bine să ştii care sunt formele contagioase şi care nu. Conjunctivita virală, de exemplu, este foarte contagioasă.

Această afecţiune este cauzată de o serie de virusuri, care provoacă roşeaţă a ochilor, lăcrimare intensă şi secreţie oculară transparentă.

Specialiştii afirmă că aceleaşi virusuri care sunt răspunzătoare de apariţia răcelilor ne îmbolnăvesc şi de conjunctivită. Tot în categoria conjunctivitelor contagioase intră şi cea bacteriană.

Este bine de ştiut că persoanele care au făcut conjunctivită pot să sufere şi de otită, deoarece aceleaşi bacterii duc la apariţia ambelor afecţiuni. În schimb, în cazul conjunctivitei cauzată de bacterii, ambii ochi sunt roşii, apar secreţii abundente, chiar purulente. 

Formele care nu se transmit

Există şi o serie de conjunctivite care nu sunt contagioase. Acest lucru nu înseamnă însă că nu-ţi produc neplăceri.

În caz de conjunctivită alergică, apar un prurit intens, roşeaţă, sensibilitate la lumină, lăcrimare abundentă şi umflare a pleoapelor.  Vinovate sunt polenurile, cosmeticele alergene sau unele substanţe chimice.

Praful şi nisipul îţi irită ochii

În schimb, apariţia conjunctivitei iritative este influenţată de rafalele de nisip sau de praf, expunerea la soare, scăldatul în apa mării sau piscinelor, fumul de ţigară, folosirea îndelungată a calculatorului şi de întrebuinţarea necorespunzătoare a lentilelor de contact.

Simptomele în acest caz sunt: oboseală oculară, fotofobie (sensibilitate la lumină) şi senzaţie de greutate a
pleoapelor.

Atenţie la otita de piscină!

image

O altă afecţiune de sezon este otita externă. În termeni populari se numeşte otită de piscină, transmisă prin intermediul apelor infectate din piscinele publice şi din ştranduri.

Afecţiunea creează un disconfort destul de mare: febră, senzaţie de arsură la nivelul urechii, durere, scăderea auzului şi lipsa poftei de mâncare. Pentru combaterea simptomelor, se impune consultul medicului.

Consultaţia medicului, esenţială

Simptomele conjunctivitelor trebuie să te trimită la medic. Automedicaţia este interzisă, deoarece îţi poate agrava starea. În funcţie de tipul conjunctivitei, medicul poate recomanda tratament cu antibiotice, sub formă de picături oculare, de unguente sau de comprimate, ori cu medicamente antialergice.

Indiferent de tratament, se impune o igienă riguroasă a ochilor. Astfel, este bine ca ochii să fie curăţaţi doar cu apă fiartă şi răcită, care limitează riscul de alte îmbolnăviri.  

Măsuri de prevenire a afecţiunilor

Fă duş înainte şi după ce ai intrat în apă la mare, la piscină sau la ştrand.
Nu împrumuta produse de igienă corporală, cum ar fi prosopul.
Asigură-te de salubritatea locului în care vei înota.
Evită să ţii ochii deschişi atunci când înoţi.
Evită schimbările bruşte de temperatură, de la căldura din exterior la temperatura scăzută din spaţiile aclimatizate. 
Nu folosi aceeaşi batistă şi pentru igiena ochilor şi pentru cea a nasului.
Protejează-ţi ochii cu ochelari atunci când te expui la soare.

Razele ultraviolete, duşmani ai ochilor

Expunerea îndelungată la soare nu cauzează numai afecţiuni la nivelul pielii. Razele ultraviolete au efect negativ şi asupra ochilor, putând provoca leziuni ireversibile dacă nu sunt luate măsuri de protecţie. În termeni medicali, afecţiunea se numeşte cheratoconjunctivă. Simptomele sunt roşeaţă, fotofobie, durere, senzaţie de corp străin în ochi şi închidere bruscă şi involuntară a pleoapelor.    

Atenţie!

Simptomele conjunctivitelor dispar în urma tratamentului în maximum zece zile.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie

Conjunctivitele pot fi prevenite prin acordarea unei atenţii speciale îngrijirii ochilor. Se contraindică scăldatul în ape neigienizate, contactul ochilor cu mâinile murdare, împrumutarea produselor de cosmetică de la o persoană la alta. De asemenea, este importantă menţinerea unui sistem imunitar echilibrat.

Şi otitele au, în mare parte, aceleaşi reguli de prevenire plus o bună igienă a cavităţii bucale. Ca tratament, se recurge de obicei la suplimente nutritive pentru ameliorarea sistemului imunitar (dacă este cazul, în infecţii recurente) şi tratament cu antibiotic, antiinflamatoare sau cu medicaţie antihistaminică.




image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite