Din ce în ce mai mulţi conaţionali visează la vacanţe la soare all-inclusive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În paradisuri tropicale sau staţiuni all-inclusive de pe coastele Mediteranei, românii aleg vacanţe la soare. Cheltuie mai mult decât occidentalii pe discoteci sau suveniruri, aşa că turcii,

În paradisuri tropicale sau staţiuni all-inclusive de pe coastele Mediteranei, românii aleg vacanţe la soare. Cheltuie mai mult decât occidentalii pe discoteci sau suveniruri, aşa că turcii, grecii şi bulgarii încearcă să-i atragă cu orice preţ. Litoralul românesc vine din urmă.

Soarele dimineţii îţi încălzeşte pielea. Mirosul de mare umple aerul. Câţiva pescăruşi ciugulesc în nisip. Zgomotul liniştit al valurilor nu e întrerupt decât de conversaţiile dintre turiştii care vin pe plajă. Ici-colo, distingi frânturi de propoziţii în limba română.

Dar nu eşti la Mamaia, ci în Antalya, una dintre cele mai iubite destinaţii de vacanţă ale românilor. Zeci de mii de turişti din România vor lua în această vară calea provinciei turceşti Antalya, potrivit Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT). Situată pe coasta Mediteranei, în sud-vestul Turciei, între Munţii Taurus şi mare, provincia este centrul industriei turistice turceşti şi atrage 30% din vizitatorii străini veniţi în ţară.

Nici nu e greu, cu 657 de kilometri de plaje (lungimea totală a ţărmului românesc este de 245 de kilometri), hoteluri luxoase şi oraşe antice. Antalya este "paradisul all-inclusive", spun reprezentanţii agenţiilor de turism.

"Este probabil destinaţia cea mai gustată de familişti, datorită serviciilor hoteliere imbatabile", spune Adriana Goicea de la Cocktail Holidays. "Toată lumea ştie că acolo se află patria all-inclusiveului. De altfel, cei mai mulţi români care merg în Antalya aleg all-inclusive." Ei preferă sejururile nu foarte active, cu plajă şi distracţie în cadrul complexului ales.

Încălzită de soare 300 de zile pe an, Antalya este un rai al înotului, plajelor şi sporturilor nautice. "Hotelurile şi cluburile de patru sau cinci stele se întrec în facilităţi oferite clienţilor: unul cu mai multe restaurante, piscine, centre de întreţinere, terenuri de tenis, discoteci, baruri, centre de spa şi de înfrumuseţare, teatre de vară, locuri de joacă pentru copii, grădiniţe, babysitting şi chiar terenuri de golf.

Preţurile pentru un sejur all-inclusive de şapte nopţi în Antalya, Lara, Kemer, Alanya sau Side, cu transport în avion charter, pornesc de la mai puţin de 400 de euro, în aprilie şi mai, la deschiderea sezonului ajung la 550 de euro în iunie, iar în plin sezon, între 15 iulie şi 25 august, pot atinge 600, 700 sau chiar 800 de euro, la un hotel de cinci stele.

Agenţiile româneşti de turism oferă zeci de oferte pentru ţărmul însorit al Turciei, dar locurile sunt aproape epuizate. "Românii au luat cu asalt agenţiile de turism, în prezent acestea nu mai fac faţă cererilor pentru Antalya", spune Ciprian Enea, consultant www.besttourism.ro.

Sătui de soarele strălucitor al Antalyei (temperaturile depăşesc 30 de grade Celsius în iulie, iar apa mării are 27 de grade), turiştii pot face plimbări până la cascadele din zonă sau pot vizita oraşul, ce cuprinde situri elenistice, romane, bizantine sau otomane, printre care Moscheea Yivli Minareli, construită de sultanul Seljuk Alaeddin Keykubat în secolul XIII, care a devenit simbolul oraşului. Un alt motiv pentru care Turcia este o destinaţie de vacanţă atât de populară este şi arta culinară.

În căutarea frumuseţilor Eladei

Cele mai cerute destinaţii externe la agenţiile de turism din ţară sunt cele din Grecia, unde persoanele cu buget mai mare pot alege insulele Rhodos, Creta şi Zakynthos, iar cei ce dispun de un buget mai redus, Paralia Katerini, Thassos sau Halkidiki. Anual, circa 300.000 de români îşi petrec vacanţa prăjindu-se la soare în arhipelagul elen, spune Traian Bădulescu, ofiţer de presă ANAT.

A doua în topul destinaţiilor estivale este Bulgaria. Vecinii de la sud, care ştiu să-şi dezvolte litoralul şi sistemul hotelier, primesc peste 250.000 de turişti români pe sezon, la Albena, Nisipurile de Aur, Balcic sau Nessebar. Turcia se clasează abia pe locul al treilea în topul destinaţiilor de vacanţă, cu 156.000 de turişti care vor călători cu zboruri charter până la Antalya, Kusadasi sau Bodrun până la sfârşitul lui septembrie.

Mai recent intrată în top este Tunisia, unde numărul de turişti români, veniţi la Sausse, Hammanet, Port el Kantaoui sau Yasmine Hammamet, aproape s-a dublat faţă de anul trecut. Nu în ultimul rând, litoralul spaniol atrage şi el anual circa 40.000 de vizitatori din România. Alte destinaţii apreciate de români sunt Cipru, Malta, Portugalia şi Israel.

300.000

- îşi petrec anual vacanţele în Grecia, spune Traian Bădulescu, ofiţer de presă ANAT

Românii cheltuie cei mai mulţi bani pe malurile Mediteranei

Românii sunt printre cei mai cheltuitori turişti din staţiunile de pe malul Mediteranei. Potrivit unei statistici realizate în Grecia, un român cheltuie 180 de euro în plus pe lângă preţul pachetului turistic, pe suvenire, discoteci şi excursii opţionale, faţă de numai 19 euro, cât cheltuie un turist german.

În insula grecească Rhodos, cea mai mare din arhipelagul Dodecanese din Marea Egee, aflată foarte aproape de litoralul turcesc, sculptorul Hares din Lindia ridica, în 292 î.Hr., una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, renumitul "Colos din Rhodos". Din păcate, statuia a fost dărâmată câţiva ani mai târziu de un cutremur şi a rămas doar o legendă.

Un sejur all-inclusive în Rhodos, la un hotel de trei stele, cu transport cu avionul poate costa 618 euro de persoană (în vârf de sezon), iar cazarea cu demipensiune la cinci stele, 865 de euro.

În Creta, a cincea insulă ca mărime din Mediterana, există hoteluri luxoase, sate de vacanţă şi bungalow-uri pe malul mării. Printre punctele de atracţie ale insulei se numără vestigiile minoiene din Knossos şi Phaistos şi castelul veneţian din Rethimno.

Dacă un pachet all-inclusive la hotel de trei stele costă 645 de euro de persoană în sezonul maxim, la cinci stele, preţul AI poate urca la 887 de euro. Cea mai verde dintre insulele greceşti, Corfu, aflată în nordul Mării Ionice, oferă lacuri întinse, biserici izolate, clădiri veneţiene, plantaţii de măslini, nisipul fin şi marea albastră. Cazarea la hotel de patru stele all-inclusive este în iulie şi august circa 880 de euro de persoană pentru şapte nopţi, iar un pachet la două stele cu demipensiune costă 486 de euro.

Insula Zakynthos, înconjurată de apa albastră a Mării Ionice, este cea mai însorită din Mediterana. "Zakynthos se preconizează a fi cea mai cool destinaţie a verii", spune Christian Pandel de la Christian Tour. "Insula este celebră pentru caretta-caretta, o specie de ţestoasă pe cale de dispariţie, protejată de autorităţi şi lăsată să-şi depună ouăle direct pe plajele înţesate de turişti."

În vile de trei stele, şapte nopţi de cazare cu masă self-catering şi transport cu charter costă 319 euro de persoană, iar la hotel de patru stele cu demipensiune, 549 de euro. Pentru bugetele mai reduse, Paralia Katerini de pe Riviera Olimpului oferă o vacanţă de odihnă - pentru familii - şi distracţie - pentru tineri. Staţiunea are hoteluri mici, cu atmosferă familială, magazine de suvenire, blănuri şi bijuterii, restaurante şi taverne tradiţionale, dar şi discoteci şi cluburi de noapte.

Un sejur în sezonul maxim cu cazare într-un studio, fără masă, poate costa 245 de euro de persoană. La un hotel de cinci stele, sejur de şapte nopţi cu mic dejun inclus şi transport în charter costă peste 260 de euro în luna august.

Agenţiile de turism oferă şi pachete cu transport în autocar, mai ieftine decât cele cu avionul. În Thassos, "insula de smarald", situată în golful Kavala din Marea Egee, o excursie de şapte zile cu autocarul şi cazare în vilă, fără masă inclusă, poate costa circa 130 de euro de persoană, în luna august.

Vecinii de la sud

Bulgaria atrage turiştii români cu hoteluri de cinci stele all-inclusive, servicii care lipsesc în cea mai mare parte de pe litoralul românesc, spune Ciprian Enea, consultant www.besttourism.ro. Printre cele mai căutate staţiuni se numără Albena, Nisipurile de Aur, Balcic şi Nessebar, potrivit ANAT. Albena, una dintre cele mai cunoscute staţiuni turistice din Bulgaria, le oferă turiştilor sporturi, distracţie, baruri de noapte şi discoteci.

Oraşul are 42 de hoteluri de două până la patru stele, 19 piscine cu apă minerală, 13 terenuri de tenis, şapte terenuri de fotbal, 12 piste pentru bowling, un club modern de călărie şi o sală multifuncţională pentru sporturi.

Cazarea la un hotel de două stele all-inclusive costă pentru şapte nopţi 245 de euro de persoană, iar pentru un sejur la patru stele preţul e de 392 de euro. "Perla litoralului bulgar", staţiunea Nisipurile de Aur, oferă cazare în circa 80 de hoteluri şi vile.

O veche legendă a locului spune că, în urmă cu foarte mulţi ani, nişte piraţi au îngropat o mare comoară pe faleza Mării Negre, la nord de Varna, iar natura s-a răzbunat şi a transformat aurul în nisip. În parcul staţiunii, aflat la 277 de metri altitudine, se pot vedea cerbi, mistreţi, iepuri, veveriţe, vulturi şi fazani. Şapte nopţi la un hotel de cinci stele, all-inclusive, pot costa 637 de euro, iar în hotel de trei stele, cu mic dejun inclus, doar 189 de euro de persoană.

Nessebar, un oraş-monument istoric, inclus în patrimoniul UNESCO, are cel mai fin nisip de pe litoralul bulgar şi cea mai mare densitate de biserici din lume. Într-un hotel de trei stele, şapte nopţi de cazare cu mic dejun inclus costă 175 de euro de persoană, iar la cinci stele, un pachet cu demipensiune ajunge la 385 de euro.

Safari în Sahara

O alegere bună pentru familiştii români pare a fi şi Tunisia. "Preţurile sunt imbatabile", spune Ciprian Enea. "Hotelurile au piscine speciale pentru copii, tobogane, locuri de joacă. Mâncarea este foarte gustoasă, iar unele hoteluri au colţul copiilor, unde există numai preparate destinate celor mici", explică Gheorghe Stoian de la agenţia Tunisiana.

Cea mai gustată activitate este excursia de două zile în Sahara (115 euro de persoană) care include o plimbare pe cămile printre dune şi un jeep-safari. În plus, se ajunge la El Jem şi se vizitează casele troglodite şi locurile unde s-au filmat "Pacientul englez" şi "Star Wars".

Oraş cunoscut pentru viaţa de noapte, plajele cu nisip fin şi apa curată, Sousse, supranumit "perla Saharei", se află, alături de Hammamet, Port el Kantaoui şi Yasmine Hammamet, printre destinaţiile de vacanţă ale românilor care pot vizita Medina - centrul vechi, muzeul şi Marea Moschee Ribat.

Cazarea la trei stele, cu demipensiune, timp de şapte nopţi, şi transportul cu avionul pot costa 430 de euro de persoană. O anumită categorie de turişti îşi poate permite să se bronzeze vara sub soarele tropicelor sau să înoate în apa cristalină a Caraibelor. "În general, în locurile exotice, gen Caraibe, Maldive sau Seychelles, se merge iarna", explică Mircea Vladu de la Prestige Tours.

"Pe timp de vară, cele mai exotice destinaţii sunt Tenerife, Mallorca ori Sardinia. Preţurile în aceste destinaţii pornesc de la 550 de euro de persoană, pentru transport cu avionul şi şapte nopţi cazare cu demipensiune, şi ajung chiar şi la 2.000 de euro, pentru hoteluri de cinci stele cu all-inclusive."

Pentru turiştii dornici de aventuri, unele agenţii oferă sejururi în Kenya, de la 1.399 euro de persoană. Alte locuri exotice vizitate de români sunt arhipelagul Bora-Bora, Mexic şi Thailanda, spune Traian Bădulescu de la ANAT.

Litoralul românesc

Ministrul turismului Ovidiu Silaghi spunea pe 1 mai, la deschiderea sezonului estival, că litoralul românesc nu e în competiţie cu cel bulgar. "Comparaţia este nefericită. Bulgaria are 450 de kilometri de plajă, noi avem 60. Ei sunt concentraţi pe turismul all-inclusive, iar noi ne concentrăm pe alt tip de servicii."

Aflate în topul destinaţiilor pentru turismul intern, staţiunile de pe litoralul românesc vor atrage anul acesta circa 1,4 milioane de turişti, faţă de 1,2 milioane în 2007, potrivit estimărilor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Ofertele all-inclusive sunt însă abia la început în România.

Anul acesta există circa zece structuri care oferă pachete complete, iar unele practică un sistem de semi-all-inclusive, care nu include şi băuturile. Un sejur de cinci nopţi AI la un hotel de trei stele porneşte de la 784 de lei pe persoană. Şi pentru turismul de familie s-au mai făcut paşi: agenţiile de turism au oferte cu reduceri pentru copii, dar nu există sisteme cu animatoare şi babysitter.

Istoria vacanţelor estivale

Turismul, rezervat în secolul XVIII membrilor înaltei societăţi britanice, atinge în prezent toate clasele sociale. Citiţi mai jos care au fost principalele momente din istoria vacanţelor estivale. În 1820, reverendul britanic Lewis Way construieşte un drum de-a lungul plajei din Nisa, ce va lua numele de "Promenada englezilor", care va aduce mai mulţi vizitatori oraşului pe timpul verii.

Prima agenţie de voiaj, care va inventa şi cecul de călătorie, este înfiinţată în iulie 1841 de Thomas Cook. Staţiunea balneară franceză Deauville este înfiinţată în 1860 de fratele vitreg al lui Napoleon al III-lea. Primul oficiu francez de turism - "Comitetul promenadelor" - este creat în iulie 1875 la Gerardmer, în Munţii Vosgi.

Prima tabără de vacanţă este organizată în 1876, când pastorul elveţian Hermann Walter Bion duce un grup de copii la ţară. Un moment important în generalizarea vacanţelor îl constituie acordurile semnate în iunie 1936 la Paris între premierul Leon Blum şi confederaţiile patronatului şi sindicatelor, care prevăd, printre altele acordarea a 15 zile de concediu plătit.

Pe timp de vară, cele mai exotice destinaţii sunt Tenerife, Mallorca ori Sardinia
Mircea Vladu,
operator turism

Sibiul aşteaptă un milion de turişti

Trei centre de informare turistică, poliţişti comunitari poligloţi şi 40.000 de hărţi gratuite stau la dispoziţia turiştilor care îşi doresc o vacanţă culturală. În inima ţării, Sibiul îşi confirmă statutul de capitală turistică a României, câştigat în 2007, când a purtat titlul de Capitală Culturală Europeană.

Vârful sezonului se apropie, iar autorităţile locale estimează că oraşul lui Hermann va atrage cel puţin la fel de mulţi turişti ca anul trecut, când a fost vizitat de un milion de persoane. Vizitatorii au început deja să abunde pe străzile oraşului.

A XV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a adus în oraş 141 de evenimente, timp de 11 zile, şi a atras 35.000 de spectatori. Între 18 şi 20 iulie rockerii îşi dau întâlnire la festivalul Artmania, unde şi-au confirmat participarea trupe ca Tiamat şi Lacrimosa.

Mai atractiv ca Bruxelles

Sibiul se clasează pe locul al 19-lea în clasamentul celor mai atractive destinaţii pentru turismul cultural, înaintea unor oraşe precum Bruxelles, Liverpool, Glasgow, Linz, Copenhaga, Rotterdam sau Stockholm, potrivit unui sondaj realizat de Association for Tourism and Leisure Education. În plus, apetitul pentru turismul cultural al europenilor a crescut de la 17%, în 1997, la 31%, în 2007.

Oraşul este deja, în cea mai mare parte, pregătit ca infrastructură turistică pentru a primi amatori de turism cultural. Anul trecut, pentru pregătirea Capitalei Culturale au fost investiţi 117 milioane de euro din bugetul local şi cel de stat, pentru proiecte culturale sau reabilitarea străzilor.

În această primăvară, au fost finalizate reabilitarea gării şi modernizarea aeroportului internaţional. De pe aeroportul Sibiu, compania aeriană Blue Air operează deja zboruri, iar Consiliul Judeţean este în tratative şi cu alte companii low-cost, potrivit primarului Klaus Johannis.

Cele 107 unităţi de cazare din oraş pot găzdui peste 3.500 de turişti în acelaşi timp, iar la restaurante, baruri, pub-uri, pizzerii, fast-food-uri, cafenele, ceainării, cofetării şi patiserii există peste 13.000 de locuri. La parterul primăriei din Piaţa Mare, în terminalul pentru pasageri al aeroportului şi la ieşirea din gară se află centre de informare turistică, în care zece angajaţi lucrează în două schimburi şi primesc, în medie, 600 de solicitări zilnic.

Numărul acestora va creşte continuu în următoarele luni, potrivit aşteptărilor primarului Johannis. Pentru a-i întâmpina cum se cuvine pe turişti, şi poliţiştii comunitari s-au "şcolit": vorbesc o limbă străină şi le oferă turiştilor informaţii. Şi anul trecut, Sibiul a avut 36 de agenţi care au absolvit cursuri de limba engleză de scurtă durată. Iar în centrul istoric, pe strada Avram Iancu, funcţionează o secţie de poliţie ai cărei lucrători sunt şi ei special antrenaţi să le vorbească turiştilor "pe limba lor".

Anul acesta, primăria va mai inaugura la Sibiu un concept nou în România, "City Break", prin care vor fi organizate excursii ghidate în oraş, pe durata unui sfârşit de săptămână. Astfel, turiştii amatori de un weekend inedit vor putea veni şi la Sibiu, unde vor încerca bulzul ciobănesc, vor vizita Brukenthalul şi se vor plimba prin zona istorică.

Hărţi electronice şi tipărite

În cel mai intens circulate puncte din oraş, municipalitatea a instalat terminale electronice pe care turiştii pot accesa gratuit hărţi ale oraşului, fotografii şi descrieri ale obiectivelor de interes, precum şi agenda culturală a Sibiului. Harta Sibiului, realizată de austriecii de la Schubert&Franzke, a fost şi ea actualizată şi retipărită. Municipalitatea a achiziţionat 20.000 de exemplare, iar alte 20.000 au fost donate de către editură. Materialele se vor afla la centrele de informare, de unde turiştii le vor putea lua gratuit, împreună cu hărţi ale oraşului. (Mihai Colibaba)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite