şase comune băcăuane rămânfără bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şase comune din judeţul Bacău care au fost afectate de inundaţiile din vara anului 2005 riscă să piardă finanţări SAPARD pentru reabilitarea terenurilor agricole. Localităţile Balcani,

şase comune din judeţul Bacău care au fost afectate de inundaţiile din vara anului 2005 riscă să piardă finanţări SAPARD pentru reabilitarea terenurilor agricole. Localităţile Balcani, Ghimeş Făget, Glăvăneşti, ştefan cel Mare, Urecheşti şi Strugari au avut zeci de hectare de terenuri agricole inundate şi ar fi putut obţine finanţări SAPARD dacă ar fi fost incluse pe o anexă trimisă în septembrie 2005 de Prefectura Bacău Ministerului Agriculturii.
Anexa respectivă are o întreagă poveste, ale cărei principale caracteristici par să fie cele tipice pentru administraţia locală din România: birocraţia şi lipsa de comunicare. Prefectul judeţului, Gabriel Berca, susţine că nu a ştiut de trimiterea respectivei anexe la Bucureşti! "Respectivul document a fost transmis din instituţia noastră, însă într-un mod pe care îl consider total inacceptabil: pe e-mail, fără semnătura mea. Nu am ştiut de respectiva omisiune, iar pentru eroarea comisă, doamna director Volcescu a cerut să fie mutată pe o funcţie de execuţie. Bineînţeles că am acceptat imediat cererea dumneaei".
Prefectul dă vina pe primari
Prefectul judeţului susţine însă că vina pentru omiterea celor şase comune aparţine în egală măsură şi primarilor de comune, care ar fi trebuit să trimită în luna septembrie listele pagubelor produse de inundaţii pe terenurile agricole. Aceştia însă fie au trimis adrese în care nu menţionau nici o pagubă, fie nu le-au trimis deloc, fie au depăşit termenul-limită stabilit de Prefectură. "Nu se poate aşa ceva. şi acum, dacă sunăm la câteva primării, nu găsim primarii la muncă. Parcă nu ar fi fost vorba de o măsură care să ajute localităţile respective, este inadmisibil aşa ceva", a mai spus prefectul Berca. Reprezentanţii primăriilor nu ştiu nici acum cu precizie la ce adresă şi la ce terenuri se referă Prefectura. "Nu o pot numi neglijenţă, lista există cumulată, însă mai multe informaţii au cei de la registrul agricol. Noi am trimis multe adrese la Bacău, sigur o găsim dacă mai căutăm în dosare", a spus viceprimarul comunei ştefan cel Mare, Ioan Răileanu. Nici în comuna Urecheşti nu se ştie exact despre ce adresă este vorba. "Am avut multe suprafeţe de teren inundate, însă am colaborat foarte bine cu Prefectura. Lucrările SAPARD sunt în regulă, nu au fost afectate", a declarat viceprimarul Vasile Dumbrăveanu. Cum cei de la primării nu ştiu nici după câteva luni ce date ar fi trebuit să transmită Prefecturii în septembrie, instituţia judeţeană va utiliza datele oferite de Comisia Judeţeană de Apărare împotriva Dezastrelor. Prefectul Berca speră să găsească înţelegere la Ministerul Agriculturii pentru ca şi comunele amintite să aibă posibilitatea să primească finanţări SAPARD pentru reabilitarea agriculturii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite