10% din clădirile istorice ale Timişoarei riscă să cadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în zonele turistice privilegiate ale Timişoarei s-ar putea bucura de finanţări europene în acest scop.Specialiştii estimează că aproximativ 10% din clădirile istorice timişorene sunt în

în zonele turistice privilegiate ale Timişoarei s-ar putea bucura de finanţări europene în acest scop.
Specialiştii estimează că aproximativ 10% din clădirile istorice timişorene sunt în pericol să se prăbuşească în următorii doi-trei ani, iar celelalte au neapărată nevoie de renovarea faţadelor. Pe lângă costurile foarte mari, altă piedică este lipsa specialiştilor în reabilitarea clădirilor istorice. Un parteneriat între municipalitate şi Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică ar putea rezolva această problemă a Timişoarei. Cei care sunt interesaţi de recondiţionarea clădirilor istorice în care locuiesc vor primi, din septembrie, ajutorul specialiştilor din cadrul biroului de consiliere pentru cartierele istorice. O echipă de specialişti români şi germani le va oferi gratuit sfaturi cu privire la modul corect în care trebuie făcută renovarea unor astfel de construcţii. În urma unei şedinţe de consiliere la birou, solicitanţii vor primi vizita unui arhitect, pentru expertiză. Rezultatul va fi un raport detaliat al degradărilor constatate în clădire, ierarhizarea celor mai grave şi o estimare a cheltuielilor de renovare.
Cele mai multe clădiri istorice sunt în cartierele Cetate, Fabric şi Iosefin.

Specialişti în renovare
Având în vedere valoarea de patrimoniu istoric al Timişoarei, renovarea nu poate fi făcută oricum, iar lucrările nu au voie să schimbe aspectul clădirilor. Lipsa personalului calificat va fi rezolvată în curând, pentru că tot în cadrul biroului vor fi formaţi meseriaşi, specialişti în restaurare, breaslă care a dispărut cu mult timp în urmă. Primele cursuri sunt programate în perioada octombrie - noiembrie a acestui an. şi studenţii de la Arhitectură vor beneficia de cursuri în această specialitate, oferite de profesori de la universitatea din Karlsruhe. "Pentru Timişoara, acest proiect înseamnă, în primul rând, o şansă pentru reabilitarea celor trei mari cartiere istorice, Cetate, Iosefin şi Fabric, precum şi revitalizarea economică şi creşterea potenţialului turistic al acestor trei zone", a declarat Jochen Gauly. El a mai spus că altă coordonată a activităţii biroului este întocmirea de proiecte pentru reabilitarea celor mai importante clădiri istorice din Timişoara, pentru care speră să primească fonduri europene.

Biroul de consiliere are sediul în Piaţa Traian, strada ştefan cel Mare nr. 2. Cererile pentru consultanţă pot fi adresate zilnic, între orele 9 - 17. Întâlnirile cu specialiştii în recondiţionarea clădirilor istorice sunt programate de două ori pe săptămână, miercuri, de la ora 15 la ora 18, şi vineri, de la ora 9 la ora 14.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite