Peru: ciocniri mortale între indieni şi poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După luni întregi de tensiuni, confruntările dintre triburile amazoniene din nordul statului Peru şi poliţie au făcut victime: cel puţin 35 de persoane au murit vineri (printre care şi nouă poliţişti), în timp ce alte peste 100 au fost rănite.

Ieri, indigenii au luat ostatici 38 de poliţişti care asigurau paza unui oleoduct aparţinând companiei petroliere publice „Petroperu“.

Ei au acuzat forţele de ordine care operau la bordul elicopterelor că au deschis focul asupra a sute de manifestanţi pentru a pune capăt blocării unei autostrăzi aflate la 1.400 kilometri nord-est de capitala Lima. La rândul său, poliţia afirmă că protestatarii ar fi deschis primii focul, dar şefii triburilor au negat că ar fi avut arme de foc sau lănci tradiţionale asupra lor.

Mobilizarea indienilor amazonieni (circa 5.000, provenind din 60 de triburi) a început la 9 aprilie. Atunci au debutat protestele faţă de o serie de legi considerate „un atentat“ la dreptul de a fi consultaţi asupra modului în care sunt exploatate terenurile pe care trăiesc din vremuri ancestrale de către companii petroliere străine.

Ei susţin că preşedintele Alan Garcia, care a aprobat legile legate de concesionări, a încălcat unele tratate şi reglementări, precum Convenţia 169 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, referitoare la popoarele indigene şi tribale. La rândul său, Garcia îi acuză pe indieni că „vor să îngenuncheze Peru, blocându-i drumul spre dezvoltare“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite