Cimitirul Bellu va fi inclus pe harta obiectivelor cultural-turistice europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cimitirul Bellu va fi inclus ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, la solicitarea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bucureşti, care din iunie a devenit membru cu drepturi depline în Associations of Significant Cemeteries in Europe (ASCE).

"Prin aderarea la ASCE, în calitate de membru cu drept de vot, conducerea ACCU a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper semnificativ pe harta obiectivelor cultural-turistice europene, alături de alte 83 de asemenea aşezăminte, răspândite în Spania, Cehia, Polonia, Suedia, sau Italia.

Propunerea a fost acceptată de către ASCE, care doreşte prin statutul său să atragă atenţia cetăţenilor europeni cu privire la valorile culturale şi istorice pe care cimitirele reprezentative le adăpostesc şi la protejarea acestor valori", se arată într-un comunicat de marţi al Primăriei Capitalei şi citat de Mediafax.

Conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a propus Cimitirul Bellu ca punct de reper pe harta obiectivelor cultural-turistice europene pentru ca acesta să fie o mărturie a istoriei României moderne şi contemporane, fiind un muzeu de artă cuprinzând o imensă colecţie de sculpturi ale unor autori români şi străini, dar şi monumente arhitectonice, a precizat municipalitatea.

Cimitirul Bellu, unul dintre cele mai mari cimitire din România, unde sunt înmormântate multe personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti, se întinde pe un teren donat administraţiei în 1853 de către baronul Barbu Bellu şi a fost deschis în 1858. În cimitir se află cele mai importante lucrări funerare ale marelui arhitect Ion Mincu, între care mausoleul Ghica şi cel al Cantacuzinilor, capelele Christian Tell, Pache Protopopescu, Antonescu şi Lahovary.

Printre personalităţile înmormântate în Cimitirul Bellu se numără Mihail Eminescu, Barbu Catargiu, Toma Caragiu, prinţul Ion D. Bibescu, Ion Luca Caragiale, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu, Maria Tănase, Constantin Tănase, Petre Ispirescu, Titu Maiorescu, Liviu Rebreanu, Hortensia Papadat Bengescu, lulia Haşdeu, Mina Minovici, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Alexandru Odobescu, Anda Călugăreanu, Amza Pellea, Ioana Radu, Marin Sorescu şi Nichita Stănescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite