Încă un centru la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de 100 de milioane de euro pune bazele centrului financiar-bancar al oraşului de pe Someş. Planul urbanistic al proiectului „Riverfront” dezvoltat de societatea Trigranit şi de Arpad Paszkany, a primit ieri avizul municipalităţii clujene.

Proiectul Trigranit din Piaţa Abator, care se va întinde pe o suprafaţă de trei hectare şi va costa  aproximativ 100 de milioane de euro, va schimba la faţă zona centrală a Clujului. Planul Urbanistic Zonal care stă la baza autorizării proiectului a fost votat ieri de către consilierii locali.

Hipercentru

Proiectul prevede realizarea a patru imobile cu un regim de înălţime de 16-18 etaje, a unui centru comercial şi chiar a unui cinematograf. Două dintre clădiri vor fi ocupate de birouri, iar una, de locuinţe. Proiectanţii au prevăzut pentru cel de-al patrulea imobil o funcţiune mixtă, de locuinţe şi birouri.

Centrul comercial, care va avea o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 36.000 de metri pătraţi, va fi acoperit de o terasă înierbată de aproape un hectar. Aceasta va fi în legătură directă cu malul râului, unde va fi amenajată o zonă de promenadă. Proiectul necesită, datorită înălţimii, avizul Autorităţii Aeronautice Române. Realizatorii planului urbanistic au aproximat înălţimea maximă a clădirilor la 80 de metri.

Proiect modificat

Proiectul iniţial a fost modificat. De la 80% procent de ocupare a terenului s-a aprobat 65% . Impactul limitărilor comisiei asupra proiectului nu este încă cunoscut, fiind posibil ca proiectanţii să reducă numărul de etaje şi planul la sol al clădirilor. „Ne vom conforma hotărârii Consiliului Local. Impactul asupra proiectului nu-l pot spune încă”, a declarat Adrian Pocola, reprezentantul proiectantului general, Assix Creations.

„E încă devreme”

Un alt aspect care ar putea complica autorizarea proiectului este traficul. Municipalitatea a solicitat un studiu de trafic care să fie corelat cu cel al întregului municipiu.

Întreaga investiţie este evaluată la 100 de milioane de euro. Valoare ar putea creşte datorită soluţiilor tehnice, pe care proiectanţii le cataloghează drept unice în România.

Începerea lucrărilor nu poate fi aproximată de proiectanţi, fiind aşteptată autorizaţia de construire. În cazul în care lucrurile decurg conform planurilor, anul acesta vor avea loc organizările de şantier.

Proiectul  lui Paszkany

Cele două terenuri pe care va fi dezvoltat proiectul totalizează peste 3,2 hectare. Gândite unitar de proiectanţi, terenurile au proprietari diferiţi. Terenul de 4.000 mp pe care se află în prezent o reprezentanţă auto este deţinut de societatea Baucom SRL, unde Arpad Paszkany este unul dintre asociaţi.

Societatea care deţine terenul de aproape trei hectare (DNP Invest) este deţinută de o companie străină şi administrată de Florin Ciorca, manager de dezvoltare al Trigranit. Totuşi, planul urbanistic aprobat ieri a fost însă realizat pentru Polus Real Estate, în calitate de beneficiar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite