România nu a fost capabilă să menţină ritmul reformei din justiţie, susţine raportul Comisiei Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În România există percepţia că sistemul judiciar român este corupt, lent şi nedrept.
În România există percepţia că sistemul judiciar român este corupt, lent şi nedrept.

Ritmul reformei din justiţie a încetinit mult în ultimele şase luni ale anului trecut, se arată într-un raport interimar al Comisiei Europene, citat de corespondentul RFI la Bruxelles.

"În ultimele şase luni,  România nu a fost capabilă să menţină ritmul reformei înregistrat la jumătatea anului 2009  şi nici ritmul angajamentelor luate", arată un proiect al raportului consultat de RFI.

Analiştii de la Bruxelles sunt nemulţumiţi de tergiversarea adoptării celor două Coduri de procedură civilă şi penală de către Parlament, şi recunosc îmbunătăţirea activităţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

De altfel, spune RFI, citând din document, dosarele penale privind combaterea marii corupţii au crescut cu o treime în 2009 faţă de 2008.

Raportul CE pe justiţie va fi dat publicităţii la începutul săptămânii viitoare. Între timp, documentul redactat ca în fiecare an de Secretariatul General al CE se află pentru moment în consultare internă între diferitele servicii.

Potrivit informaţiilor de la Bruxelles, CE speră ca rapoartele interimare pe tema justiţiei pentru România şi Bulgaria să fie adoptate în săptămâna 22-26 martie.

"Rapoartele nu vor fi publicate în această săptămână, dar credem că ele vor fi adoptate în săptămâna cuprinsă între 22-26 martie", a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.

Potrivit acestuia, rapoartele vor fi unele factuale şi nu vor conţine referinţe politice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite