130 de tone de carne infestată cu dioxină, pe piaţa din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak, a anunţat azi că aproape 130 de tone de carne de porc provenite din Irlanda contaminate cu dioxină au intrat în România.

Potrivit acestuia, 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone în judeţele Prahova, Vâlcea şi Bucureşti, şi încă 20 de tone într-un depozit central din Bucureşti. Csutak a mai spus că în 24 de judeţe a intrat carne provenită din Irlanda.

Carnea a venit din Irlanda prin două firme din Franţa şi, repsectiv, din Belgia

Oficialul ANSVSA a confirmat şi faptul că cele 3, 6 tone de carne ajunse în depozitul din Bucureşti printr-o firmă belgiană provine dintr-un lot mai mare de peste 20 de tone.

În prezent, ANSVSA verifică toate depozitele din judeţele unde a ajuns carnea contaminată cu dioxină, cantităţile găsite urmând să fie distruse. Acesta a mai precizat că o mare parte din cantitatea de carne a intrat deja pe lanţul alimentar din Bucureşti, Ilfov, Teleorman, sub formă de carne de mici şi carne tocată.

Csutak a subliniat că această carne a fost amestecată şi cu alte produse, fiind procesată, şi, de aceea, riscul de a afecta sănătatea umană este scăzut. Numai consumul produsului sută la sută contaminat timp de 90 de zile ar putea genera anumite forme de boală.

Zeci de tone de carne contaminată a ajuns în România, via Ungaria

Ieri, şeful autorităţăţii veterinare din Ungaria, Miklos Suth, a declarat însă că ţara sa a importat din Polonia o cantitate de peste  70 de tone de carne de porc contaminată cu dioxină, din care cea mai mare parte a ajuns în România.

Miklos Suth a precizat că lotul de carne a fost reexportat către România între 21 septembrie şi 20 noiembrie.

Oficialii ANSVSA au dezminţit informaţiile furnizate de autorităţile veterinare din Ungaria.

Carne importată din Irlanda, în Bistriţa Năsăud

O cantitate de peste 300 de kilograme de carne de porc importată din Irlanda a fost pusă în vânzare într-un magazin din satul Feldru, judeţul Bistriţa-Năsăud, potrivit Mediafax. Până în prezent, reprezentanţii DSVSA nu au date din care să reiasă că respectiva carne făcea parte din lotul contaminat cu dioxină.

Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud, Ioan Bogolin, a declarat azi, pentru Mediafax,  că, din informaţiile pe care le deţine, este vorba de capete de porc importate la jumătatea lunii octombrie.

"Dacă a fost deja vândută nu mai putem face nimic, iar dacă nu, vom lua probe din carne pentru a vedea dacă este sau nu contaminată cu dioxină", a declarat Ioan Bogolin.

Bogolin a mai spus că au fost verificate toate unităţile alimentare din judeţ şi depozitele de carne, însă nu a fost găsită carne importată din Irlanda decât în magazinul din comuna Feldru, de pe valea Someşului Mare.

Carnea contamintă va fi sechestrată, confiscată şi denaturată

Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a precizat astăzi că ceea ce se va găsi din carnea contamintă va fi sechestrat, confiscat şi denaturat, aşa cum prevede legea, potrivit RFI,

 "Ce se va găsi din cantitatea respectivă va fi supus sechestrului, confiscat şi denaturat, aşa cum prevede legea. Deci nu este vorba despre produse - mezeluri, ceva - este vorba despre carne. Este un "retailer" care vinde mai departe pentru carne lucru", a spus preşedintetele ANSVSA, Radu Roatiş.

Preşedintele ANSVSA susţine că nu a ajuns să fie comercializată carnea contaminată.

Totodată, Roatiş afirmă că nu este vorba despre nici o îngrijorare şi nu este cazul să fie oamenii panicaţi, dar în urma verificărilor s-ar putea găsi firme nu numai din Bucureşti, ci şi din Cluj.

Şeful ANSVSA a afirmat ieri seară că peste trei tone de carne de porc provenind din Irlanda au ajuns în depozitele unei firme din Bucureşti.

Comisia Europeană a transmis ieri această informaţie autorităţilor române.

În 1970 dioxinele au fost recunoscute ca substanţe chimice cu toxicitate ridicată

Dioxinele sunt substanţe cu potenţial toxic şi cancerigen. Efectul caracteristic al dioxinei asupra corpului uman este acneea severă. Dioxina afectează în mod special ficatul, dar intensitatea reacţiilor la acest nivel este moderată. Studiile arată că expunerea la doze mari de dioxină sau la doze mici, dar pe perioade îndelungate creşte considerabil riscul de cancer.

Există câteva sute de astfel de compuşi care fac parte din trei clase de substanţe înrudite. Acestea se formează în urma proceselor de ardere, cum ar fi combustia deşeurilor sau a combustibililor (lemn, ulei sau cărbune).

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite