Avem camere video în Bucureşti, nimeni nu se uită la ele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii nu au acces la imaginile filmate de camerele de supraveghere de 30 de milioane de euro, care au împânzit Capitala. Scopul iniţial a fost supravegherea traficului şi a zonelor cu risc infracţional ridicat.

Mii de camere de supraveghere sunt amplasate peste tot în Capitală, o sută dintre ele aparţinând Primăriei Capitalei, iar restul, instituţiilor private.

Primăria intenţionează să mai instaleze alte 550 de camere „pentru a supraveghea traficul şi zonele cu risc infracţional ridicat“, se arată în planul instituţiei. Proiectul, început acum doi ani, prevedea ca sistemele video să fie conectate la un centru de comandă al Poliţiei Bucureşti, pentru ca poliţiştii să-i identifice în scurt timp pe infractori.

Poliţiştii nu au primit până acum înregistrări ale vreunei infracţiuni, aşa că scopul acestui proiect nu a fost atins. În plan, era prevăzută şi „recunoaşterea facială a persoanelor şi a numerelor de înmatriculare ale autovehiculelor din trafic“. Nici în acest caz proiectul nu a fost respectat. „Ne parvin doar informaţii despre trafic“, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere, Constantin Stroescu.

Înregistrările au fost folosite doar în cazul Becali
 Doar în cazul lui Gigi Becali camerele au fost de folos anchetatorilor. „Momentul în care bodyguarzii lui Becali i-au sechestrat pe presupuşii hoţi a fost surprins de una dintre camerele primăriei“, susţine Christian Ciocan. Este singurul film al unei infracţiuni, captat de camerele video ale primăriei, dar acestea au ajuns direct la procurori.
Până acum, s-a dovedit că acest proiect, care costă peste 30 de milioane de euro, nu are nicio utilitate. „Eu ştiu că este supravegheat traficul rutier“, a spus una dintre funcţionarele Biroului de Presă din Primăria Capitalei, care nu a dorit să ne spună numele.

„Poate că proiectul iniţial prevedea ca sistemele video să fie conectate la un centru de comandă al Poliţiei. Deocamdată, nu primim imagini cu infracţiuni captate de aceste camere“
purtător de cuvânt Poliţia Capitalei
Christian Ciocan

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite