Studentul Ungureanu se întreba în mijlocul Revoluţiei din decembrie ’89: "Aşa-i că am dreptul să plîng?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Răzvan Ungureanu scrie in cartea de vizită de la Muzeul Mihail Kogălniceanu din Iaşi
Mihai Răzvan Ungureanu scrie in cartea de vizită de la Muzeul Mihail Kogălniceanu din Iaşi

Revista săptămânală de informaţie, reportaj şi atitudine studenţească, "Opinia veche", a publicat, ieri, un articol scris de actualul premier al României în tinereţe. Textul este un reportaj dur şi profund despre revoluţia anticomunistă, publicat pe 26 decembrie 1989. 

Un articol al studentului Mihai Răzvan Ungureanu descrie zilele evenimentelor sângeroase din perioada revoluţiei decembriste, mai cu seamă ziua de 21 decembrie, din Cluj.

"Am în faţa maşinii de scris batista pe care am înmuiat-o în sîngele celor care au căzut la cîţiva metri în faţa mea", aşa îşi începea tânărul Mihai Răzvan Ungureanu articolul-confesiune, în care a descris o atmosferă sinistră în bătaia "flăcărilor de la gura armelor automate".

Actualul premier al României era consternat că românii pot face atât de mult rău românilor şi era , totodată, tulburat de victimele căzute pe frontul eliberării. 


Mihai-Râzvan Ungureanu, Opinia studenţească, decembrie '89 FOTO: opiniastudenteasca.ro

Blugii ne erau plini de sînge (Mihai-Râzvan Ungureanu, Opinia studenţească, decembrie '89) FOTO: opiniastudenteasca.ro

Studentul Ungureanu a scris despre şuierul gloanţelor şi despre blugii celor din piaţă, lipiţi de pielea picioarelor fiindcă erau plini de sânge.

Un text necenzurat, în articolul scris pe un ton grav, Ungureanu se întreaba: "Aşa-i că am dreptul să plîng?".

În articol, Ungureanu a vorbit despre groaza tancurilor şi a armatei în rândurile tinerilor care-şi doreau schimbarea şi despre cum "ne-am dus la cei ce trăgeau în noi ca în iepuri, simţindu-se atotputernici între atîţia nevolnici, şi le-am arătat obrazul, i-am înconjurat, amintindu-le de părinţi şi rugîndu-ne de ei ca de soare".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite