Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, are probleme: sindicatele ameninţă cu greva!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este gata de întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este gata de întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, va avea marţi o primă întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor pentru a discuta despre modalităţile de reducere a unui număr de 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar, începând cu data de 1 septembrie.

ORA 14.00 Federaţiile sindicale din învăţământ spun că vor intra în grevă generală dacă nu se va renunţa la tăierea posturilor profesorilor Aproape 300 de cadre didactice din Capitală îşi vor pierde locurile de muncă în perioada 1 septembrie-31 decembrie, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 114/2009.

ORA 12.45 Vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a declarat, marţi, că social-democraţii vor depune amendamente la bugetul de stat pentru ca sumele alocate învăţământului să fie cel puţin la nivelul celor din 2009.

Fostul ministru PSD al Educaţiei a afirmat că social-democraţii vor insista ca prin amendarea bugetului de stat propus de Guvern sumele alocate cercetării să fie cel puţin la nivelul celor din 2009.

ORA 10.00 Întâlnirea dintre sindicaliştii din Învăţământ şi ministrul Educaţiei pe tema OUG 114/2009 a început, reprezentanţii cadrelor didactice arătându-şi suspiciunea cu privire la posibilitatea aplicării acestui act normativ, pe motiv că în învăţământ este nevoie de resurse, nu de disponibilizări.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, a declarat, înainte de începutul întâlnirii, că OUG 114/2009 nu se poate aplica şi, cu siguranţă, va trebui emis un alt act normativ.

ORA 9.30 'Întâlnirea de marţi este prima de acest gen cu sindicatele. În cadrul întâlnirii ministerul va propune sindicatelor variantele de reducere a celor aproximativ 15.000 de posturi. Va fi o discuţie şi nu o negociere', a declarat luni pentru Agerpres consilierul ministrului Educaţiei, Melania Vergu.

Ea a admis că în cazul în care sindicatele vor avea alte propuneri privind reducerile de personal, ministerul va ţine cont de acestea. 'Poate sindicatele au puncte de vedere mai bune şi se va ţine cont de acestea', a explicat Vergu.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a dat asigurări pe 30 decembrie 2009 că reducerile de posturi din sistemul de învăţământ românesc vor fi făcute de la 1 septembrie 2010. 'Acest an şcolar se va desfăşura şi se va încheia în aceleaşi condiţii în care a început. Măsurile pe care le vom lua vor fi luate de la 1 septembrie 2010', a spus Funeriu, într-o declaraţie de presă.

Potrivit ministrului Educaţiei, punctele esenţiale ale acestor măsuri vor avea în vedere interesul elevilor, astfel încât niciunul dintre ei să nu sufere odată cu punerea în aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) 114/2009. 'Trebuie să punem în aplicare această ordonanţă, cu costuri sociale minime', a spus Daniel Funeriu.

El a precizat că măsurile ce vor fi luate vor avea în vedere cifra de şcolarizare, la nivelul ministerului existând mai multe variante de măsuri.

'Nu ne pripim în decizii. Acestea sunt decizii care sunt asumate şi care nu vor mai fi anulate (...) Vom conduce această instituţie într-un mod riguros. Acum vedem câte posturi sunt ocupate. Analiza a fost făcută pe număr, dar cea pe care o vom face noi acum se referă la identificarea posturilor care sunt disponibile, care nu sunt ocupate', a declarat Funeriu.

El a precizat că, în urma discuţiilor cu sindicatele, ministerul va prezenta punctul de vedere oficial. Ministrul Educaţiei a mai spus că toţi liderii sindicali au confirmat prezenţa la întâlnirea din data de 5 ianuarie.

Sindicatele din învăţământ au cerut guvernului să revină asupra măsurilor de reducere a zeci de mii de posturi din învăţământul preuniversitar de stat, prevăzute la articolul XVI din OUG 114/2009 publicată în Monitorul Oficial al României partea I, nr. 919 din 29 decembrie 2009.

'Aşa îşi fac debutul noul ministru al Muncii şi noul ministru al Finanţelor lovind direct, fără justificare, fără o informare prealabilă, în salariaţii din învăţământ. Aşa îşi începe activitatea noul Guvern, prin lipsă de transparenţă şi cu încălcarea flagrantă a regulilor dialogului social, a dispoziţiilor constituţionale şi legale, prin ignorarea Consiliului Economic şi Social, care are ca atribuţii formularea de propuneri privind relaţiile de muncă şi politică salarială şi avizarea proiectelor de ordonanţe ale Guvernului', a declarat, la sfârşitul anului 2009, preşedintele executiv al FSLI Spiru Haret, Marius Nistor.

Sindicaliştii îi acuză pe reprezentanţii Ministerului Educaţiei că au încălcat dispoziţiile contractului colectiv de muncă, prin neîndeplinirea obligaţiei de informare şi consultare a federaţiilor sindicale reprezentative cu privire la proiecte de acte normative care privesc sistemul de învăţământ şi pe salariaţii acestuia. 'Era absolut normal, legal şi în spiritul dialogului social ca federaţiile sindicale să fie consultate înainte de reglementarea reducerii numărului de posturi, nu după. În final, nu putem să nu remarcăm că politicile anterioare în ceea ce priveşte învăţământul sunt continuate de actualul Executiv. Iar România nu este nici pe departe un stat european, un stat de drept - atât timp cât este guvernată în dispreţ faţă de Constituţie, de lege şi de regulile dialogului social', a declarat preşedintele executiv al FSLI Spiru Haret.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite