Adrian Streinu-Cercel s-a vaccinat împotriva gripei porcine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel s-a vaccinat, vineri dimineaţă, contra gripei porcine, cu vaccinul produs de Institutul Cantacuzino, în faţa jurnaliştilor, dorind să dea un exemplu şi să încurajeze populaţia să nu refuze imunizarea.

Primele 250.000 de doze de vaccin pandemic produse de Institutul Cantacuzino au ajuns, joi, la Direcţiile de Sănătate Publică din zonele cu focare, respectiv municipiul Bucureşti (50.000 de doze) şi regiunea Moldovei (250.000 de doze), vaccinul fiind similar celui contra gripei sezoniere în ceea ce priveşte efectele secundare.

Potrivit reprezentanţilor  Ministerului Sănătăţii,  până săptămâna viitoare vor mai fi livrate 1.090.000 de doze către restul judeţelor. Transportul se va realiza cu sprijinul Ministerului Administraţiei şi Internelor.

În primă instanţă, vor fi imunizaţi angajaţii din sănătate şi din sectoarele care se ocupă cu asigurarea securităţii naţionale şi locale, urmând ca, ulterior, să fie imunizate şi celelalte categorii la risc – elevi de liceu, studenţi. Vaccinul produs de Institutul Cantacuzino a primit toate aprobările de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a fost testat conform standardelor internaţionale, ne asigură Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte reacţiile secundare înscrise pe prospect, acestea sunt similare celor ale vaccinului contra gripei sezoniere, adică roşeaţă la locul injectării, uşoare stări febrile şi, la persoanele sensibile, alergii minore.

Vaccinul împotriva virusului A/H1N1  nu se va găsi în farmaciile cu circuit deschis, vaccinarea realizându-se în cadru organizat, ca măsură suplimentară de protecţie pentru ca "vaccinul să ajungă într-adevăr la grupele ţintă, numai astfel putându-se limita, în realitate, numărul de îmbolnăviri", potrivit MS. Persoanele care vor să se vaccineze nu trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie, ci să aştepte să fie chemate. Reacţiile adverse trebuie raportate de medicii de familie la ANM, în aces sens fiind postat şi un formular pe site-ul agenţiei.

Până la finele anului viitor, Institutul estimează că va  produce 10 milionae de doze, cu un cost total de 50 de milioane de lei.

Ministerul Sănătăţii va asigura vaccinarea a 40% din populaţie, dintre care 5% angajaţi ai serviciilor publice esenţiale şi 35% persoanele cu grad de risc.

211 noi îmbolnăviri de gripă porcină au fost confirmate, miercuri, în România, bilanţul total fiind în acest moment de 2.666, cele mai multe cazuri noi, 58, fiind depistate în Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite