De la bileţele la valize cu bani!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul dintre preşedinte şi premier întrece orice aşteptări: Băsescu acuză şpăgi date la guvern pentru contracte în domeniul energiei, în timp ce, prin vocea lui Codruţ Şereş,

Scandalul dintre preşedinte şi premier întrece orice aşteptări: Băsescu acuză şpăgi date la guvern pentru contracte în domeniul energiei, în timp ce, prin vocea lui Codruţ Şereş, Palatul Victoria dezvăluie că "băieţii ALRO" au dus valize de bani la Cotroceni

Intervenţia lui Băsescu, de marţi seara, la emisiunea "Între bine şi rău", realizată de Liviu Mihaiu pe TVR1, a avut efect bumerang: din acuzator, preşedintele a devenit acuzat. Asezonându-şi acuzaţiile cu jigniri gratuite, Băsescu a încercat să convingă opinia publică de faptul că Tăriceanu ştia de operaţiunile "băieţilor deştepţi" din piaţa de energie şi că le-a tolerat. Replica nu a venit de la Tăriceanu, ci de la fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş.

Fostul ministru al economiei a acuzat faptul grav că de la ALRO au ajuns la Administraţia prezidenţială valize cu bani, pentru a "cumpăra" astfel energie ieftină. Mai mult, Şereş avansează şi o sumă: 4.000.000 de euro. În pofida acestor informaţii, instituţiile statului nu se autosesizează nici pentru a-l cerceta pe Tăriceanu (neglijenţă în serviciu sau infracţiuni conexe, dacă există) şi nici pe Băsescu (trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită, dacă există). Asta, deşi informaţiile vin de la foşti şi actuali demnitari de prim rang în stat: un fost ministru al economiei, premierul României şi preşedintele României. Dincolo de bălăcăreala ieftină, informaţiile există. Nu sunt informaţii de neglijat. Sunt informaţii tăinuite până acum doar pentru a fi folosite la momentul oportun în războiul politic. Degeaba avem un DNA special înfiinţat pentru astfel de cazuri de corupţie, degeaba avem instituţia autosesizării, dacă nu funcţionează.

Băsescu: "Am rugămintea la premier să nu mai mintă"

Sunt primele cuvinte din intervenţia preşedintelui Băsescu, în cadrul emisiunii la care invitat era premierul Tăriceanu. Cu câteva minute înainte, premierul afirmase ca "bileţelele" şi "telefoanele" sale au fost nişte gesturi normale, de îngrijorare, iar cele ale preşedintelui au depăşit cadrul instituţional. Preşedintele Băsescu a intervenit telefonic: "Am o rugăminte la premier, să nu mai mintă...". Traian Băsescu a explicat că reprezentanţii ALRO au adresat un memoriu preşedinţiei spunând că în fiecare an trebuie să se ducă cu "valiza de bani " la Ministerul Industriilor pentru a primi restul de 25% din necesarul de energie de care avea nevoie pentru a funcţiona. ALRO Slatina era "trimisă" să-şi ia energia necesară de la Energy Holding, firma patronată de Nicolae Buzăianu. Acelaşi Buzăianu a fost şi reprezentantul firmei VA Tech Hydro, firmă cu care Călin Popescu Tăriceanu a încheiat, în calitatea avută atunci, de ministru al industriilor, un contract, considerat dezastruos de către Băsescu, pentru modernizarea Porţilor de Fier. În aceeaşi intervenţie, Traian Băsescu a mai "dezvăluit" că premierul ştia că ministrul Codruţ Şereş a intrat în relaţii incorecte cu "băieţii deştepţi" din energie încă din 2005, dar a preferat să tolereze aceste lucruri. "Vă asigur că niciodată nu o să trec peste îndatoririle mele constituţionale. Una dintre ele este să nu las firmele la cheremul unor mafii. Iar în energie avem o mafie. O ştiţi de doi ani şi nu faceţi nimic", şi-a încheiat preşedintele Băsescu atacul la adresa premierului.

Tăriceanu: " Băsescu şi Stolojan au făcut presiuni…"

Tăriceanu a replicat, acuzându-l pe Traian Băsescu că a intervenit în mod direct pentru ALRO Slatina şi, în urma presiunilor exercitate de el şi de Theodor Stolojan, firma amintită a putut obţine energie electrică foarte ieftină. "S-au făcut intervenţii directe la furnizorul de energie electrică, Hidroelectrica, atât de către preşedinte, cât şi de consilierul prezidenţial Teodor Stolojan. Întrebaţi-l pe Şereş cum s-au desfăşurat presiunile", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Şereş: "ALRO a dus patru milioane de euro la Cotroceni"

Fostul ministru al MEC, Codruţ Şereş, a reacţionat la cele afirmate de premierul Tăriceanu printr-o dezvăluire senzaţională şi în acelaşi timp foarte gravă. Într-o intervenţie televizată, fostul ministru al economiei a declarat că în piaţa de energie se zvoneşte că ALRO ar fi dat patru milioane de euro unui membru al Administraţiei prezidenţiale pentru a-i susţine interesele pe lângă preşedinte. "Din păcate, avem un preşedinte mincinos de înghite apele şi le şi îngheaţă, pe lângă că le înghite. În al doilea rând, domnul Băsescu ar trebui să-şi aducă aminte de cele trei telefoane pe care mi le-a dat în perioada 2005-2006, până la momentul apariţiei bileţelului. Trei telefoane pe firul scurt roşu al STS-ului, în care domnul Băsescu era foarte interesat de soarta ALRO şi de modul în care ALRO reuşeşte să-şi achiziţioneze energie, ca nu care cumva să nu primească energie ieftină. Avem un preşedinte extrem de mincinos şi aş spune chiar mai mult de atât. Probabil că cei care l-au informat pe preşedinte atât de exact sunt tot cei care au ascultat telefoanele fără mandat şi aş fi foarte interesat să aflu dacă cei care l-au informat pe domnul preşedinte l-au informat şi de valizele cu bani care se cărau către Cotroceni în perioada toamnei 2005, pentru ca ALRO să poată să-şi cumpere energia ieftină. (…) ALRO ducea valize cu bani la administraţie, nu la domnul preşedinte. Avea acolo anumiţi consilieri, o lipeală foarte serioasă cu cei de la ALRO", a afirmat Şereş.

Intervenţia fostului ministru al economiei a continuat cu o întrebare pertinentă, la care mai degrabă ar trebui să răspundă Parchetul: "Nu înţeleg de ce domnul Băsescu era preocupat exclusiv de ALRO şi nu era preocupat cel puţin de primii 10 mari consumatori din România? Şi AZO Mureş e mare consumator, şi Mital Steel. Sunt o serie de companii care ar fi beneficiat, poate, de atenţia domniei sale dacă ar fi fost echidistant".

ALRO ducea valize cu bani la administraţie, nu la domnul preşedinte. Avea acolo anumiţi consilieri, o lipeală foarte serioasă cu cei de la ALRO
Codruţ Şereş
fost ministru al MEC

Energy Holding: "Livrarea energiei către ALRO a încetat pe motive comerciale"

Energy Holding a încetat contractul de livrare a energiei electrice către ALRO în octombrie 2005 din motive strict comerciale. Potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţi ai companiei agenţiei de presă MEDIAFAX, Energy Holding a decis, în urma unei analize aprofundate a pieţei, din motive strict comerciale, să înceteze derularea contractului cu ALRO Slatina. Contractul de livrare a energiei electrice către producătorul de aluminiu a încetat cu acordul părţilor la 1 octombrie 2005, reprezentanţii Energy Holding subliniind faptul că pe toată perioada de derulare a contractului nu s-a primit nicio reclamaţie privind calitatea serviciilor prestate.

ALRO respinge acuzaţiile de corupţie

Prin intermediul unui comunicat oficial, ALRO Slatina respinge acuzaţiile de corupţie, compania susţinând faptul că singurele intervenţii pe care le-a făcut au fost mai multe scrisori adresate instituţiilor statului pentru facilitarea obţinerii de energie în baza unor contracte pe termen lung încheiate direct cu producătorii. "Scrisorile care explicau situaţia ALRO au fost singurii paşi pe care compania i-a întreprins în relaţia cu autorităţile. Respingem cu fermitate orice fel de acuzaţii privind orice fel de comisioane plătite către autorităţi", a precizat în comunicatul oficial preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Christian Wuest. Producătorul de aluminiu precizează că a trimis în ultimii doi ani peste 15 scrisori către Ministerul Economiei şi Comerţului, premier, Consiliul Concurenţei, preşedinţie, în care a explicat necesitatea obţinerii unor contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung şi în care se propunea mai multe modele de investiţii care ar fi permis ALRO acces constant la electricitate. "Toate aceste scrisori au rămas fără răspuns. Scrisorile au reprezentat singura acţiune realizată de către ALRO referitoare la furnizarea energiei electrice", se arată în comunicatul companiei. Producătorul de aluminiu arată că în septembrie 2005 a cumpărat contractul cu Hidroelectrica de la Energy Holding, "în condiţii comerciale şi amiabile, în urma unor negocieri directe".

ANRE nu ştie care sunt primii mari consumatori de electricitate din România

Deşi este supraveghetorul pieţei de energie, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei nu a putut să ne precizeze care sunt primii cinci mari consumatori de electricitate din România. "Nu avem de unde să ştim, nu deţinem aceste date, cât timp aceşti consumatori lucrează în zona contractelor private", a declarat, pentru Adevărul, Viorel Alicuş, director de Preţuri şi Tarife şi purtătorul de cuvânt al instituţiei. El a afirmat că aceştia ar putea fi Alro Slatina, Azomureş, Industria Sârmei Câmpia Turzii, Sidex Galaţi şi COS Târgovişte. Conform legislaţiei, ANRE este o instituţie publică autonomă de interes naţional, cu misiunea de a crea şi aplica sistemul de reglementări necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice şi termice în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite