Şi scoşi afară din sediu, şi cu banii luaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bancpost a pierdut banii investiţi în amenajarea fostului sediu BNR. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, zilele trecute, cererea instituţiei bancare privind recuperarea sumei de un milion de lei din fondurile Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean (CJ) a anunţat, ieri, că a câştigat procesul cu Bancpost şi nu va trebui să restituie către instituţia bancară sumele pe care aceasta le-a investit pentru amenajarea fostului sediu al Băncii Naţionale din Piaţa Libertăţii.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a dat câştig de cauză, la începutul lunii iunie,  reprezentanţilor CJ, aducând cu un pas mai aproape mutarea celor două Parchete ale instanţelor judecătoreşti, în clădirea de pe Corso.

Dispută veche

Conflictul dintre BNR şi Bancpost a început în 2006, când banca a părăsit sediul ultracentral la solicitarea CJ, care nu le-a reînnoit contractul de închiriere. După ce iniţial au refuzat să părăsească sediul, reprezentanţii băncii au venit cu pretenţii apreciate drept exagerate de conducerea judeţului, solicitând restituirea sumelor investite pentru amenajarea sediului, un milion de lei.

„Noi am moştenit clădirea de la Banca Naţională a României avându-i chiriaşi pe Bancpost, iar litigiul a început când banca a refuzat să iasă”, a afirmat Cornelia Bota. Banca a continuat să plătească chirie şi în 2006, după ce Consiliul a refuzat prelungirea contractului. CJ a returnat sumele, iar banca, de nevoie, s-a mutat. Conducerea sătmăreană a Bancpost a refuzat să comenteze procesul pierdut cu Consiliul Judeţean.

Bancpost lasă locul procurorilor

Directorul sucursalei Satu Mare a Bancpost, Ioana Muntean, a preferat să evite discuţia. „A fost un proces pierdut, într-adevăr, dar nu mai e nimic de spus. De proces s-a ocupat compartimentul juridic al Bancpost România, colegii mei din Bucureşti, iar eu nu vă pot spune mai mult”, a declarat directorul băncii. În momentul de faţă, clădirea aparţine parchetelor de pe lângă Tribunalul Satu Mare şi de pe lângă Judecătoria Satu Mare.

Acestea vor ieşi din clădirea Palatului de Justiţie, unde vor rămâne exclusiv instanţele de judecată. Potrivit afirmaţiilor secretarei CJ Cornelia Bota, parchetele s-ar putea muta în viitorul apropiat în clădirea de pe Corso. „În momentul de faţă, clădirea se află în administrarea Parchetelor. Din cîte am înţeles, Ministerul Justiţiei ar trebui să le acorde în acest an banii pentru amenajare”, a declarat secretara CJ.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, Radu Gal, apreciază că procurorii şi-ar putea începe activitatea la noul sediu într-un an. „A fost organizată deja licitaţia pentru proiect, se lucrează la el, urmează licitaţia pentru lucrări. Totul depinde de cât de devreme vor veni banii de la minister”, a afirmat Radu Gal.

Buni de plată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ca reprezentanţii Bancpost să achite 520.000 de lei către CJ, plata chiriei pentru perioada în care Bancpost a ocupat abuziv sediul de pe Corso, după expirarea contractului cu CJ. Cornelia Bota a declarat că sentinţa va fi investită cu formulă executorie pentru recuperarea banilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite