Prea puţini bani pentru Cetatea de Scaun a Sucevei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

şi expertize care nu ar fi necesare, deoarece s-au mai făcut şi în anii trecuţi. Emil Ursu susţine că Cetatea de Scaun a Sucevei este cel mai important monument istoric laic din judeţ, iar

şi expertize care nu ar fi necesare, deoarece s-au mai făcut şi în anii trecuţi. Emil Ursu susţine că Cetatea de Scaun a Sucevei este cel mai important monument istoric laic din judeţ, iar pentru restaurare sunt necesare fonduri de cel puţin 250.000 RON pe an. El a subliniat că se impun de urgenţă lucrări de restaurare, deoarece "cetatea chiar se duce la vale", iar zidurile, care au deja spărturi mari, se deteriorează de la o zi la alta.
Construirea Cetăţii de Scaun a Sucevei a început-o în secolul al XIV-lea Petru Muşat, prin ridicarea fortului, a continuat-o ştefan cel Mare în secolul următor, prin lucrările la incintă şi la zidurile de apărare. Lucrări de consolidare şi reparaţii au mai fost făcute de domnitorii Alexandru Lăpuşneanu şi Vasile Lupu. Ministerul Culturii şi Cultelor va aloca anul acesta fonduri în valoare de aproximativ 1,4 milioane RON pentru lucrări de restaurare la o serie de monumente istorice, inclusiv din judeţul Suceava, înscrise pe lista UNESCO. Astfel, Biserica Mănăstirii Voroneţ va primi 126.000 RON pentru restaurarea picturii murale interioare, pentru lucrări la curte, drumuri şi alei şi pentru un zid din incintă. Totodată, Mănăstirea Humor va beneficia de 50.000 RON, iar Mănăstirea Probota, de 55.000 RON.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite