De pe băncile şcolii, direct în şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De pe băncile şcolii, direct  în şomaj
De pe băncile şcolii, direct în şomaj

Angajatorii nu mai primesc sprijin pentru încadrarea absolvenţilor

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt nu are bani pentru plata facilităţilor patronilor care angajează absolvenţi. Fără pic de experienţă, tinerii care termină liceul, şcoala postliceală sau facultatea au puţine şanse să îşi găsească un loc de muncă în Slatina. Cei aproximativ 3.900 de absolvenţi de anul acesta au la dispoziţie acum doar 100 de locuri de muncă, oferite în prezent de AJOFM. Doar cei care au o calificare în construcţii sau textile pot spera la un loc de muncă. Ei trebuie să lupte, alături de cei peste 12.700 de şomeri din Olt înregistraţi deja la Agenţie.

„Am luat bacalaureatul şi am de gând să mă înscriu la o facultate, la învăţământ la distanţă, dar trebuie să îmi găsesc de lucru, ca să îmi pot plăti taxa. M-am uitat de curiozitate prin ziare şi la postul local de televiziunne, la anunţuri şi nu am găsit mai nimic. Pentru posturile mai bune se cere experienţă“, ne-a declarat Ionela Oancea, de 19 ani, din Slatina.

Patronii nu sunt motivaţi să angajeze absolvenţi

La lipsa de experienţă a absolvenţilor se adaugă şi lipsa de motivare a patronilor care ar trebui să-i angajeze. Aceştia nu mai primesc niciun sprijin din partea statului. „În prezent, nu avem fonduri pentru acordarea facilităţilor angajatorilor care încadrează în muncă aceste categorii vulnerabile. Am solicitat la jumătatea lunii iunie o rectificare bugetară pentru a acoperi aceste cheltuieli, însă până acum nu am primit niciun răspuns. Angajatorii sună şi întreabă dacă am primit banii, pentru a putea angaja absolvenţi. Imediat ce vom avea aceste fonduri vom anunţa public“, a explicat Maria Puşcaş, directorul adjunct al AJOFM.

Facilităţi pentru absolvenţi

Tinerii absolvenţi care vor reuşi totuşi să îşi găsească un loc de muncă vor beneficia de unele facilităţi din partea AJOFM. La angajare, ei vor primi o primă de încadrare de 500 de lei, iar dacă nu îşi găsesc de lucru, primesc o indemnizaţie de şomaj de 300 de lei pe lună, timp de 6 luni. Tinerii şomeri care se angajează pentru prima dată într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul primesc 3.500 de lei, iar dacă se angajează într-o localitate aflată la cel puţin 50 de kilometri de localitatea de domiciliu primesc încă 1.000 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite