S-a dat dezlegare la baclavale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a dat dezlegare la baclavale
S-a dat dezlegare la baclavale

Timp de 30 de zile, în luna de Ramadan, credincioşii nu au mâncat şi nu au băut apă până la apusul soarelui.

Dar astăzi a început Bairamul, care ţine trei zile. Bărbaţii au mers dis-de-dimineaţă la geamie, pentru a se ruga. După slujbă, familia se adună în jurul mesei. Bătrânii stau obligatoriu acasă, să aştepte musafirii. Diseară este mare petrecere. La ţară, tinerii se strâng în căminele culturale, iar la oraş, în cluburi.

Mese îmbelşugate cu ocazia ramadanului

La Başpunar - mica aşezare musulmană situată la 65 de kilometri de Constanţa, spre graniţa cu Bulgaria - gospodinele, cu capetele acoperite, au trebăluit de zor. Şasine Mustafa are 70 de ani şi ştie reţeta baclavalelor de când era copilă.

„Pentru Bairam facem sarmale, friptură de pui, de vită, de oaie şi felurite prăjituri. Toate sunt foarte dulci, că aşa ne place nouă“, explică bătrâna.

Astăzi, de pe masa musulmanilor nu lipsesc sarmalele, fasolea cu carne de oaie, ciorba, friptura şi, bineînţeles, baclavalele. Tot tradiţionale sunt şi salatele turceşti. Cele mai populare sunt salatele cu iaurt şi mentă sau pătrunjel, cele pe bază de vinete, dar şi „ezme“, o salată cu ardei iute şi roşii.

În afară de tradiţionalele baclavale, musulmanii mai pregătesc Tulumba, Kemel Paşa sau Şekerpare, prăjiturele însiropate cu multă miere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite