Un apartament din Vaslui costă cât şapte din Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

a-şi dezvolta afacerile, ar afla că trebuie să scoată din buzunar o sumă cu care şi-ar putea cumpăra, în Germania, un bloc cu şapte apartamente. Cam atât costă un apartament cu trei camere

a-şi dezvolta afacerile, ar afla că trebuie să scoată din buzunar o sumă cu care şi-ar putea cumpăra, în Germania, un bloc cu şapte apartamente. Cam atât costă un apartament cu trei camere din Vaslui! Paradoxal, sunt români care oferă aceşti bani.
Ideea încetăţenită că oraşul Vaslui se înscrie printre cele mai sărace din ţară este de mult depăşită. Pe piaţa imobiliară vasluiană se operează cu tarife net superioare celor din marile oraşe ale Germaniei. În oraşul Leipzig, spre exemplu, un apartament cu două camere se vinde cu 14.900 de euro, în timp ce la Vaslui costă nici mai mult, nici mai puţin, de 22.000 de euro! De asemenea, un întreg imobil din oraşul Adorf (Germania de Est), costă cât un apartament cu trei camere din Vaslui! Explozia preţurilor îi intrigă nu doar pe cumpărători, ci şi pe cei care operează în piaţa imobiliară locală: "Firma noastră lucrează cu agenţii din întreaga Europă şi pot să spun că am rămas stupefiată când am văzut ce preţuri se practică în alte ţări, comparativ cu cele de la Vaslui. Un imobil cu şapte apartamente mari, din centrul oraşului german Adorf, aflat în stare bună, costă doar 38.900 de euro, în timp ce la Vaslui un apartament cu trei camere costă peste 35.000 euro!", a declarat Simona Polak, director al unei agenţii imobiliare din Vaslui.

Vasluienii cu venituri din străinătate nu se mai lasă "păcăliţi"
Dacă ar fi să luăm în calcul că la un apartament de peste 1 miliard de lei vechi, rata lunară pe care o familie ar trebui să o plătească, în cazul unui credit, variază între 10-12 milioane lei vechi, este de la sine înţeles că nu mulţi sunt cei care au acces la creditele imobiliare. Un astfel de împrumut s-ar putea face de la o bancă dacă persoana care-l solicită demonstrează că are venituri cumulate de circa 25 de milioane lei vechi. "Foarte puţini vasluieni obţin astfel de venituri în Vaslui. Nici cei care lucrează în străinătate nu mai cumpără, fiindcă ştiu preţurile de acolo, care sunt mult mai mici ca la noi, şi nu pot fi păcăliţi. Acesta este motivul pentru care piaţa imobiliară a stagnat, cel puţin pentru moment", a spus specialistul din domeniul imobiliar.

Intervenţia BNR în ajustarea preţurilor
"Isteria" preţurilor de pe piaţa imobiliară a atras atenţia oficialilor BNR, guvernatorul Mugur Isărescu declarând, recent, că se impune o intervenţie în această direcţie, şi astfel preţurile să fie aduse la un nivel real. Ajustarea preţurilor la apartamente este preconizată să se realizeze până la sfârşitul acestei veri. Se mizează pe o scădere cu 15 procente a preţurilor de vânzare, cu menţiunea că reducerea se va face treptat, astfel încât băncile să nu aibă mult de suferit.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite