"În anul 2009, vom ajunge la 97% reţea stradală canalizată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

după spusele sale comandat şi plătit de el însuşi, care acoperă tot spectrul administrativ şi politic al oraşului. Gheorghe Falcă preferă însă să păstreze rezultatele doar pentru el, dar

după spusele sale comandat şi plătit de el însuşi, care acoperă tot spectrul administrativ şi politic al oraşului. Gheorghe Falcă preferă însă să păstreze rezultatele doar pentru el, dar nu-şi ascunde mulţumirea faţă de faptul că arădenii se declară satisfăcuţi că au supermarketuri, drumuri mai bune şi iluminat stradal.

- Care sunt cele mai mari probleme pe care le are Aradul?
- Sunt la fel cu problemele pe care le au toate marile oraşe. O infrastructură deficitară, drumuri proaste, lipsa canalizării sau canalizare învechită, lipsa apei potabile sau conductele de apă potabilă vechi, cu pierderi multe pe conductă, o reţea de termoficare veche, cu costuri mari.
- Care sunt cele mai mari proiecte pe care le derulează municipalitatea acum?
- Faptul că municipiul Arad are doar 60% reţea stradală canalizată ne-a obligat ca proiectul cel mai mare să fie introducerea canalizării. Este un proiect de 50 milioane de euro - 47 milioane de euro împrumut de la Banca Mondială, la care primăria plăteşte doar 20% înapoi, timp de 17 ani. Acest proiect rezolvă canalizarea menajeră şi pluvială, asfaltarea drumurilor şi a trotuarelor în trei cartiere: Gai, Bujac şi Sânnicolau, şi face ca reţeaua stradală canalizată să urce de la 60% la 85%. Prin bugetul propriu, în acest an facem investiţii în trei cartiere: Subcetate, Grădişte şi Micălaca. Vom ajunge, în anul 2009, la 97% reţea stradală canalizată.
- Care este bugetul Primăriei Arad?
- În acest an, ajunge peste 2.800 de miliarde, dar bugetul de investiţii este de 1.300 de miliarde, mai mult decât bugetul pe care l-a avut Primăria Arad pentru investiţii în anii 2000, 2001, 2002, 2003, 2004. La un loc.
- Care este raportul de forţe în cadrul consiliului local?
- Coaliţia, formată din şapte consilieri PD, cinci consilieri PNL, trei UDMR şi doi independenţi, reuşeşte să treacă proiectele pe care le iniţiază.
- Câte ore munciţi pe zi?
- Se cunoaşte în primărie că, atunci când nu vin îmbrăcat la costum, am program de ieşit în oraş, în special pe şantierele pe care le avem noi, unde verific stadiul lucrărilor, având un program de verificări pe baza unor tabele. De obicei, primarul pleacă de la lucru între orele 18.00 şi 19.00, pentru că Primăria municipiului Arad lucrează de la ora 8.00 la ora 17.00, iar relaţiile cu publicul încep la ora 8.00 şi se termină la ora 20.00.
- Veţi mai candida?
- Eu sper ca, în urma lucrurilor pe care reuşim să le facem în patru ani, să obţin sprijinul pentru un al doilea mandat. Evident că în patru ani nu poţi să termini tot ce e necesar în municipiu, dar cred că în aceşti patru ani voi demonstra că s-au făcut foarte multe lucruri în comparaţie cu anii precedenţi.
- Unul dintre foştii prefecţi ai Timişului spunea că, în câţiva ani, Aradul va deveni un cartier al Timişoarei. Cum comentaţi acest lucru?
- Domnul spunea o tâmpenie! Ce vă pot spune este că, dacă gândim pozitiv, în 20 de ani, relaţia Arad-Timişoara poate să creeze un pol de dezvoltare economic la fel de puternic ca Bucureştiul. În acest moment, Aradul şi Timişoara, însumat, exportă trei miliarde de euro. Bucureştiul exportă patru miliarde de euro. Arad şi Timişoara importă tot cam trei miliarde de euro, având o balanţă comercială puţin peste zero. În schimb, Bucureştiul importă 11 miliarde, creând de fapt deficitul bugetar. Dacă Arad şi Timişoara se vor dezvolta pe baza unor planuri comune, pe linia autostrăzii Arad-Timişoara, care va face ca distanţa dintre cele două oraşe să fie doar de 32 de kilometri, dacă în acest proiect zonele metropolitane ale celor două oraşe vor fi sprijinite ca dezvoltare în sudul Aradului şi în nordul Timişoarei, în 20 de ani vom avea cea mai mare zonă de atracţie economică din România, cu excepţia Bucureştiului.

"Dacă în acest proiect zonele metropolitane ale celor două oraşe vor fi sprijinite ca dezvoltare în sudul Aradului şi în nordul Timişoarei, în 20 de ani vom avea cea mai mare zonă de atracţie economică din România, cu excepţia Bucureştiului"
Gheorghe Falcă,
primarul municipiului Arad

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite