Un milion de români vaccinaţi gratis antigripă de Ministerul Sănătăţii. Vezi ce condiţii trebuie să îndeplineşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un milion de români vaccinaţi gratis antigripă de Ministerul Sănătăţii Foto: Arhivă.
Un milion de români vaccinaţi gratis antigripă de Ministerul Sănătăţii Foto: Arhivă.

Ministerul Sănătăţii pregăteşte, pentru sezonul 2012 - 2013, vaccinarea antigripală gratuită pentru un milion de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cadrul campaniei naţionale de imunizare.

Acţiunea, pentru care a fost alocat un buget de 11 milioane de lei, vizează copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, dar prioritate vor avea persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

„Suntem în curs de finalizare a procedurilor de achiziţie a vaccinului gripal necesar imunizărilor. Conform estimărilor noastre, vom putea începe campania la sfârşitul acestei luni‟, au declarat specialiştii de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Campania se va derula, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar vaccinarea ar putea începe în a doua jumătate a lunii noiembrie, compoziţia vaccinului fiind aceeaşi de doi ani de zile, cu mici modificări ale subtulpinilor.

Experţii europeni nu se aşteaptă la o creştere a numărului de îmbolnăviri grave şi nici epidemii masive în acest sezon gripal, însă se trage un semnal de alarmă privind „protejarea copilului bolnăvicios‟ şi „vaccinarea gravidei‟, conform doctorului Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii.

"În acest moment, circulaţia virusurilor gripale este aproape absentă, pentru că nu s-a izolat nimic. În România, dintre cele peste 52.000 de cazuri, doar 6% au fost internate", a mai spus Molnar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite