EXCLUSIV Judecătoarea Anişoara Topor este cercetată şi pentru eliberarea unor evazionişti cercetaţi de DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anişoara Topor. Foto Facebook
Anişoara Topor. Foto Facebook

Judecătoarea Anişoara Topor este cercetată de procurorii anticorupţie pentru că ar fi intervenit pe lângă o colegă de la Tribunalul Vrancea, care judeca mai mulţi evazionişti trimişi în judecată de DIICOT.

Potrivit unor surse judiciare ancheta în acest dosar este deschisă de aproape doi ani de zile, iar în vizorul DNA s-au aflat Anişoara Topor, o judecătoare de la Tribunalul Vrancea şi doi avocaţi din Baroul Vrancea. Aceleaşi surse ne-a arătat că în urma interecptărilor făcute de SRI în acet dosar „a picat” pe tehnică fostul procuror general al Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, trimis în judecată pentru corupţie alături de mai mulţi oameni de afaceri vrânceni.

Se pregăteşte de arestare

Magistratul Anişoara Topor de la Judecătoria Focşani este în drum spre DNA- Structura centrală, pentru a  fi audiată pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Procurorii DNA au perchziţionat astăzi biroul judecătorei, al soţului ei, avocatul Marian Topor şi al unei rude, prin intemediul cărora ar fi primit şpaga. Surse judciare au declarat că Anişoara Topor este suspectată că ar fi primit bani de la cămătari în schimbul unor soluţii favorabile în anumite dosare În acet caz, Secţia de judecători a CSM a încuviinţat, la cererea DNA, percheziţia, reţinerea şi arestarea preventivă a Anişoarei Topor.

Mai multe detalii despre acest dosar, în acre au fost implicaţi magistraţi din Vrancea şi Galaţi,  au fost publicate în ziarul „Adevărul”
EXCLUSIV Procurorul şef de la Galaţi: „Cum ia împotriva lui Băsescu cineva o poziţie, cum îi face dosar”
Consiliul Superior al Magistraturii îi acoperă pe magistraţii corupţi

Vezi aici stenogramele din dosarul lui Dinu Gâlcă-Afacerea ”Finuțul”

Eliberarea penală a evazioniştilor


Dosarul în care judecătoarea trebuia să intervină, viza o anchetă a DIICOT- Biroul Teritorial Vrancea vizându-i pe oamenii de afaceri Valerică Ţimbău, Cornel- Constantin Chemuleţ şi Yousef Joulani. Mai multe convorbiri telefonice, date de Anişoara Topor şi de către un avocat, preşedintei de complet de la Tribunalul Vrancea, au fost interceptate de SRI.

Tribunalul Vrancea  a decis, la 22 decembrie 2008, după tergiversarea procesului,  înlocuirea măsurii arestării preventive faţă de cei trei arestaţi. Curtea de Apel Galaţi a casat totuşi această decizie, şi a menţinut starea de arest, şi a constat mai multe constradicţii în decizia de eliberare şi faptul că starea de sănătate a unuia dintre arestaţi nu justifică eliberarea. La începutul anului 2009, Tribunalul  a decis iar, la 6 ianuarie 2009,  înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.

Cine erau „clienţii” judecătoarei Topor

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de  Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vrancea i-a acuzat pe Valerică Ţimbău, Cornel- Constantin Ghemuleţ şi Yousef Joulani de săvârşirea infracţiunilor de constituire/ apartenenţă la un grup de crimă organizată în vederea  săvârşirii de infracţiuni grave, infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, infracţiunea de spălare  de bani, infracţiunea de evaziune fiscală, infracţiunea de  fals intelectual şi infracţiunea de folosinţă cu rea credinţă a bunurilor sau creditelor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora.


În perioada 2007-2008, această grupare de crimă organizată  alcătuită din persoane fizice de naţionalitate  română şi străină, a desfăşurat activităţi infracţionale complexe prin intermediul  unor societăţi comerciale în scopul obţinerii unor importante  fonduri financiare prin operaţiuni de înşelăciune, evaziune fiscală, falsuri şi spălare a banilor.

Achiziţii de marfă prin „societăţi fantomă”


Cercetările efectuate în cauză au conturat faptul că prin intermediul unor societăţi comerciale de „tip fantomă” membrii grupării infracţionale au achiziţionat diverse mărfuri, cauzând pagube importante unor alte societăţi comerciale de pe teritoriul României, pentru ca apoi prin utilizarea de facturi fiscale ce conţineau date false, vizând achiziţii şi vânzări, mărfurile să fie introduse în circuitul comercial legal, reuşindu-se de către făptuitori nu numai valorificarea nelegală a acestora dar şi neevidenţierea în documentele legale a operaţiunilor comerciale efectuate, evidenţierea altor operaţiuni fictive cu efect sustragerea de plata obligaţiilor fiscale către stat prin diminuarea bazei de calcul pentru obligaţiile fiscale, dar şi ascunderea şi disimularea adevăratei naturi a provenienţei bunurilor. Activitatea grupului a fost în cea mai mare parte circumscrisă operaţiunilor comerciale din domeniul materialelor de construcţii.

Astfel din probele administrate a reieşit faptul că Valerică  Ţimbău   sprijinit de mai mulţi cetăţeni de naţionalitate română, arabă şi ucraineană, în perioada 2007-2008, în calitate de administrator al S.C. Lukva Construct S.R.L. Focşani şi S.C. Teveve Tur S.R.L. Tulnici, a conceput, a organizat, a finanţat şi a condus activitatea infracţională de achiziţie a unor societăţi comerciale de „ tip fantomă” în scopul obţinerii prin intermediul acestora de materiale de construcţii în mare parte, dar şi alte produse, destinate valorificării în aparenţă de legalitate prin intermediul S.C. Lukva Construct S.R.L. Focşani având ca obiect principal de activitate comercializarea  de articole de fierărie, articole din sticlă şi pentru vopsit cod CAEN 5246.

Şi-a construit pensiune în Tulnici

De asemenea parte dintre aceste materiale de construcţii şi alte bunuri au fost folosite la edificarea pensiunii situată în comuna Tulnici, judeţul Vrancea aflată în folosinţa S.C. Teveve Tur S.R.L. Tulnici.
Societăţile comerciale de tip „ firme fantomă” folosite de către grupul de crimă organizată au fost S.C.Prodmixt Market S.R.L. Focşani, S.C. All Food S.R.L. Câmpia Turzii,S.C. Vic Consulting S.R.L. Braşov, S.C.Instal Product S.R.L. Constanţa.
    Aceste societăţi comerciale au fost utilizate în următoarele scopuri:
-    crearea unui cadru aparent legal privind desfăşurarea de fapte de comerţ, societăţile funcţionând însă pe perioade scurte  şi strict predeterminate;
-    utilizarea conturilor acestora în scopul efectuării de operaţiuni bancare;
-    obţinerea credibilităţii în raporturile cu terţii prin achiziţionarea unor societăţi comerciale cu o anumită vechime de funcţionare şi fără datorii;
-    crearea unei presupuse surse licite privind bunurile achiziţionate;
-    crearea aparenţei  unor plăţi aferente tranzacţiilor care s-ar fi desfăşurat şi pentru care s-au emis scriptic facturi, chitanţe fiscale şi ordine de compensare;
-    crearea unui mijloc pentru „ spălarea” unor importante sume de bani prin ascunderea şi disimularea adevăratei naturi a provenienţei bunurilor, cunoscut că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni;
-     deturnarea unei eventuale răspunderi de natură penală din sarcina membrilor grupului ( administratori de drept şi de fapt) în sarcina altor persoane fizice - administratori de drept şi asociaţi ai unor societăţi comerciale .


Asociaţii ţepuiau la mica publicitate


Cornel- Constantin Ghemuleţ împreună cu Yousef Joulani s-au ocupat în mod nemijlocit de identificarea în mass-media  a unor societăţi comerciale în scopul preluării părţilor sociale şi creării cadrului legal de funcţionare. Cei doi au fost cei care au căutat persoane fizice de naţionalitate română şi străină ( ucraineană) care să accepte preluarea  unor părţi sociale, administrarea  societăţilor comerciale.
De asemenea,  cei doi au identificat imobile, le-au închiriat şi au înfiinţat sedii sociale  şi puncte de lucru prin intermediul cărora să-şi poată derula activităţile  ilicite. Cornel- Constantin Ghemuleţ şi Yousef Joulani ajutaţi în unele cazuri şi de alte persoane au identificat părţile vătămate - societăţi comerciale, au stabilit raporturi comerciale cu acestea, au  achiziţionat mărfuri şi au emis în numele societăţilor administrate în drept şi în fapt, instrumente de plată. Cei doi au „angajat” persoane fizice, care  să-i ajute în materializarea  intenţiilor infracţionale, ca şi funcţionari în cadrul firmelor de tip fantomă, muncitori necalificaţi, gestionari,etc..

Prejudiciu de aproximativ 400.000 de euro

Valerică Ţimbău, Cornel- Constantin Ghemuleţ şi Yousef Joulani ajutaţi şi de alte persoane, „dar şi de abilităţile infracţionale şi  cunoştinţele dobândite din activităţile comerciale derulate”, au acţionat coordonat în perioada 2007-2008 cauzând prin activităţile ilicite un prejudiciu de 1 648 941 lei, aproxiamtv 400.000 de euro, unui număr de 41 de societăţi  comerciale şi un prejudiciu în cuantum de 369 896,80 lei, bugetului consolidat al statului.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite