UPDATE Proiectul de lege care reglementează activitatea ANI: două declaraţii şi trimiterea rapoartelor către Parchet şi ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate prevede ca rapoartele de analiză ale Agenţiei să fie transmise Parchetului sau Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Aceste instituţii sunt obligate să analizeze şi să se pronunţe asupra datelor transmise de ANI,  putând fi dispuse măsuri de sechestru sau impozitare a bunurilor nedeclarate.

"ANI va încheia un raport de analiză pe care îl va înainta, după caz, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) sau Parchetului, împreună cu propuneri de măsuri. ANAF sau Parchetul sunt obligate să proceseze aceste concluzii şi propuneri, să adopte poziţii instituţionale şi să informeze pe demnitar cu privire la poziţia instituţională adoptată. ANAF sau Parchetul pot propune instanţei măsuri asiguratorii, precum sechestru ori poprire, şi declanşa procedurile specifice potrivit competenţelor legale. Spre exemplu, ANAF poate lua măsura impozitării bunurilor nedeclarate, potrivit Codului de procedură fiscală, sau la rândul său va sesiza Parchetul cu privire la săvârşirea unei infracţiuni", a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, după şedinţa de guvern.

Potrivit şefului de la Justiţie, dosarele, lucrările procedurale efectuate şi probele administrate rămân valabile, asigurându-se astfel "valorificarea anchetelor" deja efectuate de către ANI.

"Inspectorii de integritate vor face analiza elementelor de patrimoniu, incompatibilităţile şi conflictele de interese, nu o activitate de judecată sau de exprimare a drepturilor, aşa cum a criticat Curtea Constituţională. Înainte de a începe analiza propriu-zisă, inspectorii de integritate sunt obligaţi să invite persoana vizată pentru a exprima un punct de vedere scris. Persoana vizată de analizele ANI are dreptul să facă cunoscut punctul său de vedere înainte de începerea analizelor şi poate susţine acest punct de vedere cu orice date sau informaţii suplimentare", a spus Predoiu.

Şeful Executivului, Emil Boc, a precizat că trimiterea datelor colectate de ANI către Parchet sau  ANAF răspunde exigenţelor Curţii Constituţionale, respectiv ca Agenţia Naţională de Integritate să nu fie considerată un organism jurisdicţional în sensul puterii judecătoreşti.

"Raportul întocmit de Agenţia Naţională de Integritate va putea fi transmis Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în cazul în care se constată bunuri care nu au fost impozitate, pentru a fi impozitate, sau Parchetului ori şi Parchetului, care, la rândul său, poate decide în consecinţă sesizarea instanţei de judecată, Parchetul având obligativitatea să analizeze aceste solicitări pe care le realizează ANI", a spus Boc.

Două declaraţii de avere

Proiectul de lege aprobat de Executiv în şedinţă extraordinară în aceeaşi zi în care preşedintele Traian Băsescu a chemat partidele politice la Cotroceni pentru consultări pe această temă prevede că demnitarii vor completa două declaraţii de avere, denumite "de patrimoniu", dintre care una cu o componentă publică, care va include numărul de conturi bancare şi de imobile deţinute, iar cealaltă cu un caracter confidenţial, privind numele băncilor la care sunt deschise conturile şi adresa casei.

Declaraţia publică va prezenta în continuare valoarea conturilor bancare.

Noile formulare vor fi completate începând cu luna iunie, odată cu actualizarea declaraţiilor de avere, potrivit legii, informează Mediafax.

Guvernul a aprobat proiectul de funcţionare a ANI propus de Ministerul Justiţiei, potrivit primului ministru Emil Boc.

Ministerul Justiţiei vrea ca declaraţiile de avere să aibă două componente, una publică şi una confidenţială

Proiectul de lege de funcţiei a Agenţiei Naţionale de Integritate prezentat de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, în şedinţa coaliţiei prevede ca declaraţiile de avere să aibă o componentă publică, dar să conţină şi date confidenţiale precum cele referitoare la adresă, potrivit vicepreşedintelui PDL, Gheorghe Flutur.

"Există o anume propunere ca declaraţiile de avere să aibă două componente: una publică şi una care să respecte confidenţialitatea, cum ar fi datele referitoare la adresă ş.a.m.d.", a declarat Flutur la finele şedinţei Biroului Permanent Naţional al PDL.

Potrivit acestuia, proiectul elaborat la Ministerul Justiţiei a primit şi acceptul UDMR, al minorităţilor şi al independenţilor din Parlament.

Vicepreşedintele democrat-liberal a declarat că Executivul a ales să fie el iniţiatorul noii legi de funcţionare şi organizare a ANI pentru ca România să respecte angajamentele luate la aderarea la Uniunea Europeană, iar activitatea Agenţiei Naţionale de Integritate să nu fie perturbată.

 "Trebuie să respectăm ce am promis Comisiei Europene când am intrat în Uniune. Nu trebuie să se teamă nimeni de transparenţă, iar Guvernul vine cu o iniţiativă pentru a exista continuitate, pentru ca activitatea ANI să nu fie întreruptă. Am văzut că unele partide nu vor să vină la consultările de la Cotroceni. Poate că în mintea unora ANI ar trebui să fie un organism care să nu muşte, să nu înţepe pe cineva", a declarat Gheorghe Flutur.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite