Peste 10.000 de angajaţi ai CFR au protestat în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 10.000 de feroviari s-au strâns la Gara de Nord, în faţa sediului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Ei au cerut oprirea disponibilizărilor de la cele trei companii CFR, precum şi intervenţia statului român pentru oprirea declinului tehnic din sistemului feroviar românesc. Mitingul a fost urmat de un marş de protest pe traseul Ministerul Transporturilor - Guvernul României - Gara de Nord. Click AICI pentru FOT

MAI CITEŞTE ŞI:

Bucureşti: CFR-iştii blochează circulaţia
Peste 3.700 de salariaţi ai CFR au fost propuşi pentru pensionare anticipată
Miercuri va fi grevă la CFR!
Berceanu: Fondul de salarii al CFR ar trebui să fie cu 20% mai mic

Mitingul sindicaliştilor din CFR a început în jurul orei 10.30. Protestatarii au adus un coşciug pe care scrie "Nu îngopaţi calea ferată" şi au scandat "Jos Berceanu!".

"Fără disponibilizări", "Nu falimentaţi sistemul feroviar" şi "Hoţii" sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele ceferiştilor veniţi de la regionalele din Timişoara, Braşov şi Craiova.

Peste 1.000 de persoane, au plecat spre Bucureşti încă de ieri seara cu trenul, dinspre Cluj, Satu Mare, Oradea şi Timişoara, fiind urmaţi în această dimineaţă (ora 04.00) de alţi angajaţi CFR ai regionalelor Craiova, Constanţa şi Braşov, pentru a explicat preşedintele Alianţei Federaţiilor Naţionale CFR, Ion Molea.

Preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial, Gheorghe Popa, a declarat astăzi pentru NewsIn, că sindicatele cer Guvernului să nu se recurgă la disponibilizări sub nicio formă.

"Vom utiliza mai departe, în zilele următoare, toate formele de protest, miting, deschiderea conflictului de muncă şi, ca formă extremă, greva de avertisment şi greva generală. Sperăm ca în zilele următoare să găsim o înţelegere legată de cele cinci puncte principale din petiţie şi să nu ajungem să paralizăm circulaţia pe calea ferată", a spus Popa.

Sindicaliştii au protestat faţă de intenţia conducerii Ministerului Transportului de a disponibiliza peste 12.000 de salariaţi, fără a asigura protecţia socială. Ei se declară îngrijoraţi de falimentarea sistemului feroviar şi punerea în pericol a siguranţei circulaţiei pe calea ferată prin subfinanţarea cronică a acestea  şi conditiile precare de munca.

La ora 12.30 ceferiştii au plecat, în marş, pe traseul Gara de Nord, Calea Griviţei, Str. Polizu, Str. Buzeşti, Piaţa Victoriei, Calea Victoriei, Str. Gheorghe Manu, Str. Occidentului, Str. Polizu, Calea Griviţei, Gara de Nord. Liderii de sindicat au depus la Guvern o petiţie cu revendicările salariaţilor.

Protestul sindicaliştilor de la companiile CFR s-a încheiat în jurul orei 14.00.  Angajaţii feroviari speră ca guvernanţii să procedeze la fel ca cei din alte ţări europene şi să renunţe la disponibilizări pe perioada crizei.

Preşedintele sindicatului Feroviarul Deva, Atanasiu Dorin, a declarat pentru NewsIn că sindicaliştii nu au cerut o mărirea a salariilor, ci doar păstrea locurilor de muncă şi speră ca, după mitingul de astăzi, guvernanţii să finanţeze calea ferată aşa cum se întâmplă în majoritatea statelor din Uniunea Europeană.

Atanasiu Dorin a adăugat că se ştie faptul că feroviarii cehi, slovaci, unguri, sârbi, croaţi şi macedoneni au ajuns la un acord cu guvernele lor, în acest an de criză, ca să nu se diponibilizeze personalul. "Se pare că la noi guvernanţii nu înţeleg sa nu mai reducă personalul", a adăugat preşedintele Feroviarul Deva.

Subsecretarul de stat în MTI, Constantin Axinia, le-a spus sindicaliştilor CFR că vor fi chemaţi la discuţii, după ce va discuta cu ministrul Radu Berceanu, care în prezent este plecat în Cehia la reuniunea miniştrilor transporturilor din comunitatea europeană.

Reamintim că, în urmă cu o săptămână, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anunţat că în 2-3 săptămâni, în cadrul companiilor CFR vor avea loc schimbări legate de personal, care vor crea probleme sociale.

Ministrul sublinia că la CFR sunt probleme de personal excedentar şi de fond de salarii în comparaţie cu banii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurilor. În plus, Berceanu a adăugat că nu poate nimeni să accepte ca 93% din încasările de la cele trei companii CFR să fie fondul de salarii.

Ceferiştii în stradă - Realitatea TV


REALITATEA.NET - Peste 10.000 de ceferişti pichetează Ministerul Transporturilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite