Ecaterina Andronescu: clasa pregătitoare începe anul în condiţii normale, dar ne gândim să o întoarcem la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu

Ministrul Educaţiei a anunţat că asigurarea condiţiilor pentru clasa pregătitoare a fost foarte dificilă, iar la evaluarea de la sfârşitul primului semestru se va lua în considerare întoarcerea clasei zero la grădiniţă.

Ecaterina Andronescu a fost prezentă la  festivitatea de deschidere a anului şcolar la Târgu Jiu. Cu această ocazie, ministrul a subliniat eforturile extraordinare făcute pentru organizarea clasei pregătitoare, în condiţiile în care pregătirile au început de la zero în urmă cu doar două-trei luni.

"Anul şcolar a început cu preocupările noastre pentru clasa pregătitoare.  În urmă cu două-trei luni nu exista absolut nimic, nici bani, nici lucrările demarate pentru ca anul şcolar să poată să înceapă. De aceea eforturile au fost extraordinare şi din partea Guvernului, care a asigurat resursele, şi a celor care trebuia să pregătească această clasa pregătitoare. Niciun inspector nu a fost în concediu, a fost primul mesaj pe care l-am transmis. La fel şi directorii de şcoală. Acum sunt bucuroasă să anunţ ca clasa pregătitoare începe în condiţii normale, toate cadrele sunt calificate, sunt titulare, dar şi cei care suplinesc sunt cadre didactice calificate", a spus Ecaterina Andronescu.

Pentru amenajarea claselor zero, au fost desfiinţate laboratoarele de chimie sau de fizică, în unele şcoli. Au existat chiar cazuri în care noile clase s-au înfiinţat în locul sălilor de sport. "Am întâmpinat foarte multe dificultăţi şi s-au produs foarte multe perturbaţii, în sensul că există săli de sport care s-au divizat sau săli care şi-au schimbat obiectul de activitate întrucât trebuia să încapă aceste clase pregătitoare. Sunt laboratoare de chimie, de fizică din şcoli gimnaziale care au fost desfiinţate ca să facă loc claselor pregătitoare. Ne-a părut nespus de rău, pentru că cei care au decis ca această clasă să meargă la şcoală şi să nu rămână în grădiniţă cred că au greşit şi s-au produs o serie de perturbaţii", a adăugat ministrul Educaţiei.

După evaluarea primului semestru, înapoi la grădiniţă

După evaluarea clasei pregătitoare, anunţată la sfârşitul primului semestru, este posibilă revenirea clasei pregătitoare la grădiniţă, însă. "După primul semestru vom face o evaluare şi ne gândim să întoarcem clasa pregătitoare la grădiniţă. Ea să rămână în învăţământul obligatoriu pentru că este normal ca, înainte de şcoală, copilul să intre într-o formă de pregătire, dar, sigur, trebuie să înlăturăm aceste aspecte despre care am vorbit şi să redăm spaţiile destinaţiilor pentru care ele au fost făcute", a mai spus Ecaterina Andronescu.

Ea a precizat că suma investită de minister doar pentru mobilierul pentru clasa pregătitoare a ajuns la 26 de milioane de lei, eforturile făcute pentru dotarea claselor zero fiind foarte mari.

Victor Ponta a dat declaraţii similare la deschiderea anului şcolar, la festivitatea de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Târgu Jiu.

Citeşte şi declaraţia premierului referitoare la schimbări în organizarea clasei pregătitoare:

Schimbări în prima zi de şcoală: locul clasei pregătitoare e la grădiniţă. Victor Ponta nu vrea clasa experiment la şcoală, de anul viitor

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite