Un an de psihoză naţională: căutarea Elodiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalul suspect de uciderea Elodiei Ghinescu, poliţistul Cristian Cioacă, este în libertate Elodia Ghinescu, avocata din Braşov care a dispărut fără urmă fix acum un an, ar putea fi

Principalul suspect de uciderea Elodiei Ghinescu, poliţistul Cristian Cioacă, este în libertate

Elodia Ghinescu, avocata din Braşov care a dispărut fără urmă fix acum un an, ar putea fi declarată moartă pe cale judecătorească.

Abia întoarsă din Dubai pe 26 august 2007, unde îşi petrecuse concediul alături de fostul SPP-ist Ilie Cristian, Elodia Ghinescu avea să devină în scurt timp cea mai mediatizată persoană din România.

Dispariţa ei a dus la reţinerea soţului său, poliţistul Cristian Cioacă, suspect că ar fi ucis-o şi i-ar fi ascuns cadavrul. În cazul în care va fi găsit vinovat, Cioacă riscă până la 25 de ani de închisoare.

Căutată cu scafandri

Relaţiile încordate dintre cei doi soţi şi faptul că poliţistul Cioacă a anunţat abia după 6 zile dispariţia de la domiciliu a Elodiei Ghinescu, precum şi urmele de sânge descoperite de anchetatori în apartamentul celor doi, dar şi în portbagajul autoturismului proprietate personală au dus la concluzia că avocata a fost ucisă de Cristian Cioacă.

Absenţa cadavrului l-a salvat însă pe Cioacă de la puşcărie, iar ancheta a fost preluată în scurt timp de Parchetul General, fiind coordonată chiar de şeful Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, procurorul Marius Iacob.

De la data dispariţiei şi până în prezent au fost scotocite toate zonele din jurul Braşovului. Anchetatorii au luat la puricat şi Valea Prahovei, însă cadavrul Elodiei este de negăsit! Ea fost căutată cu scafandri şi câini poliţişti. Mai mult, Elodia a fost dată în urmărire internaţională, dar, timp de un an, nu a apărut nici măcar un indiciu că ea ar fi părăsit ţara.

Oficial e dispărută

Elodia Ghinescu figurează, oficial, ca fiind dispărută. La categoria "Urmăriri", Poliţia Română susţine că în dimineaţa zilei de 30 august 2007, la ora 8.00, "Elodia Ghinescu a plecat de la domiciliu, în urma unor certuri serioase cu soţul său şi nu a mai revenit. S-a constatat lipsa unor genţi şi a mai multor haine şi bijuterii.
Obişnuia să călătorească în străinătate în interes de serviciu sau în interes personal.

Ultima ieşire a fost la 18 - 26.08.2007 în Emiratele Arabe Unite în compania lui Ilie Cristian". În speranţa că vreo persoană ar putea s-o recunoască, Poliţia i-a făcut şi o scurtă descriere: "înălţime 1,65 - 1,70 m, astenică, ochi verzi, păr vopsit negru, ondulat, tatuaj sub buric, două aluniţe pe spate".

Arestat pentru "babyelodia"

Serialul juridic Elodia a reuşit însă şi o premieră în justiţie. Dacă aruncarea după gratii a lui Cioacă pentru omor nu s-a putut materializa, poliţistul a petrecut o lună "la răcoare" pentru accesarea fără drept a adresei de e-mail babyelodia@gmail.com, care se pare că aparţinea soţiei sale dispărute - Elodia Ghinescu! Cristian Cioacă a fost practic transformat din principalul suspect al unei crime în hacker!

Poliţistul a declarat că, văzând că avocata nu se mai întoarce acasă, a crezut că va afla ce s-a întâmplat din discuţiile ei pe internet.

Mai mult, el a făcut publice mailuri schimbate de Elodia cu amantul său, Ilie Cristian, la acea vreme detaşat în Afganistan. Odată cu terminarea misiunii, el a fost nevoit, din cauza scandalului, să părăsească SPP. Dispariţia Elodiei nu l-a afectat însă profesional pe soţul său. Cristian Cioacă s-a transferat de la Braşov la IPJ Argeş şi-a găsit o nouă iubită şi a înaintat divorţ - nu pe motiv că soţia sa este de negăsit, ci a invocat infidelităţile Elodiei!

242 mii

- telespectatori pe minut a înregistrat telenovela "Elodia", la OTV, în iunie 2008

Ar putea fi declarată moartă

Odată cu trecerea unui an de la înregistrarea oficială a dispariţiei Elodiei Ghinescu, familia poate începe procedura de declarare a morţii acesteia pe cale judecătorească. Procedura judecătorească de declarare a morţii se declanşează, în cazuri speciale, când a trecut un an de la ultimele ştiri cum că persoana dispărută ar fi în viaţă.

Mai întâi, Elodia ar trebui să fie declarată definitiv şi irevocabil dispărută, iar această hotărâre să fie afişată timp de 30 de zile. În cazul în care Elodia ar apărea vie după declararea morţii sale, beneficiază de toate bunurile pe care le deţinea înainte de dispariţie. Cazul a ajuns însă speţă în manualele de Drept.

Dacă Elodia trăieşte, eu îmi dau demisia şi mă fac vânzător la tarabă
Marius Iacob,
şef Secţie Urmărire Penală
Parchetul General

Elodia s-a bătut cu Euro 2008

În luna iunie 2008, OTV - televiziunea lui Dan Diaconescu a înregistrat, în prime time, un salt spectaculos de audienţă. Astfel, ratingul "telenovelei Elodia" a crescut până la 242.000 de telespectatori pe minut, de la 110.000 fani, cât a avut în mai. În timp ce grilele televiziunilor generaliste au intrat în vacanţă, OTV a introdus personaje noi în cazul Elodia: Magda şi Tolea Ciumac.

Evoluţia este spectaculoasă şi din cauza faptului că în aceeaşi perioadă a avut loc Campionatul European de Fotbal. Timp de un an, episodul "Elodia" a cunoscut fluctuaţii la nivelul audienţei. Începând din august anul trecut, postul a înregistrat un rating la nivel urban de 89.000 de telespectatori pe minut, pe toată ziua, rating care a continuat să crească în lunile următoare ajungând în octombrie să fie de 202.000 de "căutători ai Elodiei". (Andreea Lupu)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite