Îşi amanetează aurul pentru medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii din Spitalul nr. 1 sunt clienţi de bază ai caselor de amanet

Patronii caselor de amanet din împrejurimile Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova spun că 30% dintre clienţii lor sunt doljeni internaţi în instituţia medicală.

„Am rămas fără niciun leu. Ce să fac?“


„Vin multe femei îmbrăcate în pijamale, în halate, care-şi scot cerceii din urechi şi inelele de pe degete şi le amanetează. Îmi povestesc că n-au bani să-şi cumpere de-ale gurii. Îndeosebi acum, că a venit Postul, când alimentele vegetale sunt chiar mai scumpe”,  a declarat Ilie Buştean, patronul casei de amanet situată vizavi de SJU.
Bolnavii spun că încearcă să ţină post, dar că sunt nevoiţi să facă sacrificii pentru asta. „Un kilogram de banane este 6 lei. Dau pe o banană 1,3 lei. Am rămas fără niciun leu. Ce să fac, să mă împrumut la colegele de cameră? Or avea ele, dar se externează repede şi nu am când să le returnez banii”, ne-a spus Alina S., internată în spital.
Patronii caselor de amanet mai informează că nu doar mâncarea este cauza pentru care bolnavii îşi amanetează bijuteriile, ci şi medicamentele.

Cei mai mulţi se întorc să-şi recupereze bunurile

„Sunt persoane din spital care îmi povestesc că n-au bani să-şi cumpere medicamentele, şi problema asta nu-i de ieri, de azi. Se plâng că mâncarea din spital nu e îndejuns sau că nu le place. Dacă într-o săptămână avem 30 de clienţi, 10 dintre ei sunt bolnavi internaţi în spital. Cei mai mulţi dintre ei se întorc să-şi recupereze bunurile, dar sunt persoane care îşi prelungesc contractele cu lunile. 5% dintre bolnavi nu se mai întorc după bijuterii”, a mai afirmat Ilie Buştean.
„Îmi cumpăr singură medicamentele, de o săptămână trebuie să mă îngrijesc mai mult eu de tratament. S-a întâmplat că am rămas în pană de bani, iar boala nu aşteaptă după buget. Singura soluţie a rămas amanetul! S-au gândit la fix să pună şi pe-aici case de amanet”, ne-a spus Rodica S, bolnavă.
O altă pacientă, Elena Pârvu, ne-a spus că ar amaneta pentru că este într-o situaţie disperată, dar nu are nimic de preţ, nici măcar verighetă.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite