Alegeri prezidenţiale: Traian Băsescu şi Mircea Geoană, oficial în turul al doilea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Băsescu a obţinut 32,44% din voturi,Mircea Geoană 31,15%, iar Crin Antonescu 20,02%, a anunţat Biroul Electoral Central (BEC) miercuri, după centralizarea rezultatelor de la toate secţiile, cu precizarea că un anunţ final privind aceste rezultate va fi făcut după primirea ultimului proces verbal din teritoriu.

Potrivit unui comunicat al Biroului Electotal Central, "conferinţa de presă cu rezultatele finale confimate după primirea la BEC a tuturor proceselor verbale centralizate de către birourile electorale de circumscripţie va avea loc după primirea ultimului astfel de proces verbal. Ultimul biroul electoral de circumscripţie a anunţat că va sosi la BEC astăzi pe la ora 16.00", potrivit BEC.

Potrivit rezultatelor finale "provizorii" anunţate de BEC, Traian Băsescu a obţinut 32,44% din voturi, Mircea Geoană 31,15%, iar Crin Antonescu 20,02%.  Următorul clasat este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 5,56%, urmat de Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,83%.

Independentul Sorin Oprescu a obţinut 3,18%, iar George Becali 1,91% din voturi. Ceilalţi candidaţi s-au situat sub pragul de 1 %: Remus Cernea-0,62%, Constantin Rotaru-0,44%, Eduard Manole-0,35%, Ovidiu Iane-0,23%, Ninel Potârcă-0,21%.

Pentru prezidenţiale, s-au prezentat 54,37% dintre cetăţenii cu drept de vot, respectiv 9.946.748 alegători.

Pentru referendum, prezenţa la urna a fost de 50,95%, din care pentru unicameral au votat DA 77,78%, iar pentru reducerea numărului de parlamentari 88,84%.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, a anunţat, marţi, că mai aşteaptă procesele verbale de la 16 secţii din străinătate, astfel încât rezultatele finale se vor da, miercuri, la o oră care va fi precizată într-un comunicat postat pe site-ul BEC.

Tot marţi, BEC a anunţat că aşteaptă procesele verbale din teritoriu marţi şi miercuri, astfel încât cel mai probabil procesul verbal final va ajunge la CCR joi, pentru validarea alegerilor. BEC a anunţat, după centralizarea rezultatelor de la 99,92 % din secţiile de votare, că Traian Băsescu a obţinut 32,42%, Mircea Geoană 31,17%, Crin Antonescu 20,02%, astfel încât diferenţa între primii doi clasaţi este de 1,25 procente.

În cursa pentru Preşedinţie s-au aflat 12 candidaţi. Aceştia au fost, în ordinea de pe buletinul de vot: Crin Antonescu (PNL),  Mircea Geoană (PSD), Kelemen Hunor (UDMR), Traian Băsescu (susţinut de PDL), Sorin Oprescu (independent), George Becali (PNGCD), Ovidiu Cristian Iane (Partidul Ecologist Român), Eduard Manole (independent), Corneliu Vadim Tudor (PRM) , Remus Cernea (Partidul Verzilor), Constantin Ninel Potîrcă (independent) şi Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite