Unde am ajuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localele din 15 iunie ne-au aruncat în timp, dar nu înainte, ci înapoi cu exact patru ani. Ne aflăm din nou în momentul structurării Alianţei PSD+PUR, cu diferenţa că PUR se numeşte PC.

Localele din 15 iunie ne-au aruncat în timp, dar nu înainte, ci înapoi cu exact patru ani. Ne aflăm din nou în momentul structurării Alianţei PSD+PUR, cu diferenţa că PUR se numeşte PC.

Ion Iliescu şi Adrian Năstase sunt la cârma PSD la fel ca şi atunci. Geoană face ori prostii, ori figuraţie, la fel ca acum patru ani.

Mitrea e şef de campanie. Partidul stă bine în teritoriu, are rezultate care îi dau speranţe mari pentru parlamentarele din toamnă. Se vorbeşte, şi nu fără temei, despre viitoarea guvernare social-democrată. PSD, măcinat ca şi atunci de conflicte interne, simte din nou gustul puterii, ceea ce îl face să depăşească o criză care nu se mai termină.

PD, la fel ca acum patru ani, trece printr-un moment de cumpănă. Atunci stătea prost în sondaje. Avea nevoie disperată de o alianţă politică pentru a spera să prindă guvernarea. Atunci a găsit varianta Alianţei DA cu PNL pe care a testat-o la locale în Bucureşti şi la Cluj.

Mai era de negociat până la lista comună cu liberalii, o listă pe care a obţinut mai puţine locuri decât colegii lor. Acum PD, în variantă oficială PD-L, se vede în situaţia ca fără aliaţi să piardă şansa de a reveni la guvernare.

PNL supravieţuieşte şi o duce încă bine în ciuda marilor săi inamici. Supus sciziunii, partidul a evitat soarta PNŢCD pe care mulţi i-au prevestit-o sau cel puţin i-au dorit-o din tot sufletul. Pericolul este să supraevalueze situaţia pentru că, aşa cum spun clasicii, alegerile din toamnă nu-s ca vara.

Traian Băsescu este singurul ieşit din peisajul de acum patru ani. Atunci primar în glorie, acum preşedinte, Băsescu a pierdut pe 15 iunie 2008 primele alegeri din viaţa sa, deoarece el a concurat în locul lui Blaga. Pentru prima oară, Băsescu nu a mai funcţionat ca o maşină de adus voturi. Totuşi, să nu-l subestimăm.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite