A aflat că a murit în urmă cu 17 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costică Buhnilă a descoperit din întâmplare că cineva i-a eliberat certificatul de deces în 1992 şi, oficial, este mort. În tot acest timp, bărbatul şi-a primit pensia, şi-a plătit impozitele şi a mers la vot. Când şi-au dat seama de eroare, poliţiştii l-au „înviat” imediat.

Nea Costică a aflat că e „mort” pe 4 martie, când i-a luat foc stogul de fân din curte. Pompierii au venit, i-au stins stogul şi au vrut să-l legitimeze. Apoi, i-au comunicat sec că el figurează la Biroul Evidenţa Persoanei (BEP) ca fiind decedat de 17 ani.

„M-am pipăit să văd dacă nu visez şi m-am dus glonţ la Poliţie”, povesteşte Buhnilă. Răspunsul poliţiştilor mai mult i-a nedumerit pe soţii Buhnilă, care aşteptau cu sufletul la gură o explicaţie.

„Au spus că a murit într-un accident cu schiurile, la Sinaia. Moşul meu nici nu ştie să schieze. Noi am avut un băiat care a murit în 1990 la Sibiu, într-un accident de tren. Ne-am gândit că o fi o confuzie, dar pe băiat îl chema Viorel, nu Costică”, spune Elena Buhnilă.

Eroare de calculator

Poliţiştii sunt convinşi că la mijloc este vorba de un alt Costică Buhnilă care, culmea, are un cod numeric personal (CNP) foarte asemănător cu al lui nea Costică.

„Noi am avut de-a lungul timpului mai multe actualizări ale bazei de date. La una din aceste actualizări s-au încurcat CNP-urile şi s-a ajuns în această situaţie.

Între timp, am remediat situaţia şi domnul Costică Buhnilă este iarăşi viu”, a precizat comisar şef Ioan Prisecaru din cadrul BEP Bacău.

Chiar dacă omul a figurat timp de 17 ani în evidenţele BEP ca fiind mort, el nu înţelege cum de a primit pensia în fiecare lună, şi-a plătit impozitele şi chiar a primit reţete compensate de la medicul de familie.

„Este adevărat că, de fiecare dată, votam pe listele suplimentare, dar nu mi-am pus întrebarea de ce nu figurez la adresa mea”, mai spune Costică Buhnilă.

Acum, el râde pe seama presupusei sale morţi. „Când ies cu prietenii la un pahar, îi pun pe ei să plătească, pentru că mortul nu-şi dă singur pomană”, zâmbeşte bărbatul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite