Concurenţă la Academia de Poliţie din Bucureşti: opt pe un loc!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.700 de candidaţi s-au înscris, duminică, la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti, pe 754 de locuri scoase la concurs. Cea mai mare concurenţă s-a înregistrat la Facultatea de Poliţie, unde se bat 9.6 tineri pe un loc la zi şi 14 pe un loc la fără frecvenţă.

Examenele încep de luni, 19 iulie. Întâi vor avea loc probele eliminatorii, ce includ aptitudini sportive şi vizita medicală, iar pe 22 iulie candidaţii la Facultatea de Pompieri vor da un test scris la gramatică, istorie şi o limbă străină. Acelaşi examen va fi susţinut şi de cei care s-au înscris la Facultatea de Poliţie, dar în intervalul 27-28 iulie.

Prorectorul Academiei, chestorul de poliţie Mihai Bădescu, a declarat pentru „Adevărul” că, spre deosebire de alte facultăţi, la ei s-au înscris foarte mulţi candidaţi. Principalele motive ar fi că absolvenţii Academiei au un loc de muncă asigurat, spre deosebire de alte instituţii de învăţământ, şi gratuitatea cursurilor. Într-adevăr, studenţii Academiei de Poliţie nu plătesc decât o taxă de înscriere, restul fiind suportat de stat, cu condiţia să lucreze, după absolvire, zece ani în structurile forţelor de ordine. În cazul în care vreo persoană nu-şi respectă contractul, trebuie să plătească contravaloarea investiţiei făcute de stat, care se ridică la aproximativ 8.000 de lei, mai spune prorectorul Academiei de Poliţie. Mihai Bădescu afirmă că au existat persoane, de-a lungul timpului, care au renunţat la obligaţiile asumate contractual şi au fost bune de plată. Sunt scutiţi de restituirea investiţiei cei care capătă afecţiuni medicale. 

La Facultatea de Poliţie s-au înscris 5.101 candidaţi, din care 315 la poliţia de frontieră, 206 la penitenciare, 680 la jandarmi şi 3.507 la poliţie. La specializarea „Drept” (patru ani) au fost scoase la concurs 60 de locuri, iar la „Ordine şi siguranţă publică” (trei ani), 364 de locuri. Pentru „Poliţia de Frontieră”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică”, au fost scoase la concurs 60 de locuri. La „Jandarmi”, specializarea „Ordine şi siguranţă publică” sunt 104 locuri, iar la „Penitenciare” au fost scoase la concurs 50 de locuri.

La Facultatea de Pompieri s-au înscris 295 de candidaţi, care vor concura pentru ocuparea a 50 de locuri (numai bărbaţi). La Facultatea de Arhivistică sunt 20 de locuri, atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei.

Pentru forma de învăţământ cu frecvenţă redusă (trei ani) s-au înscris 644 de candidaţi, care concurează pentru ocuparea celor 46 de locuri scoase la concurs, din care 30 la „Poliţie”, şase la „Poliţia de Frontieră”, şi zece la „Jandarmi”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite