Băsescu către românii din Chicago: “Toţi ne iubim ţara, dar viaţa nu este numai dragoste de ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara, că "trebuie recunoscut cinstit" că România nu poate să asigure cetăţenilor ei plecaţi în afara ţării salariile şi nivelul de trai din ţările care "nu au trecut prin comunism", ca să îi determine să se întoarcă înapoi.

"O să vă dau un motiv pentru care să rămâneţi aici. Unul singur şi bun. O să vă spun foarte cinstit un lucru: toţi ne iubim ţara, dar viaţa nu este numai dragoste de ţară, mai este şi viaţă de zi cu zi. În momentul de faţă, România nu este în măsură să asigure cetăţenilor ei salarii, respectiv un nivel de trai, ca în statele care nu au trecut prin comunism, iar acest lucru trebuie recunoscut cinstit. De altfel, eu nu am niciun fel de înţelegere pentru demagogia politicienilor care se proţăpesc la televizor şi spun: v-au plecat românii din ţară", a spus preşedintele Băsescu.

El a subliniat că, în prezent, Guvernul, Preşedintele şi Parlamentul României se "bat zi de zi" pentru liberul acces al românilor pe pieţele de muncă din UE şi în mod deosebit din Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania, Italia, "unde salariile sunt mult mai mari". "Aceasta e contradicţia: unii spun să vină românii înapoi acasă, iar şomajul nostru este 7,4%, salariul mediu în România este 300 de euro, să spunem, 400 de dolari", a spus preşedintele.

Legătura ţării cu diaspora, slabă din cauza lipsei de bani

De asemenea, întrebat de ce statul român nu are o politică concretă de strângere a legăturilor cu românii din diaspora, preşedintele a arătat că nu au fost resurse financiare în ultimii ani, iar acelea care au fost s-au direcţionat prioritar spre comunităţile de români din vecinătatea României - din Ucraina, Republica Moldova, Serbia, dar şi cele din Spania şi Italia. "În ultimii ani a existat o politică de legare sau de strângere a legăturilor dintre statul român, în general, şi românii din afara frontierelor. Trebuie spus că nu am alocat resursele necesare pentru că nu am avut. În acelaşi timp, existau nişte priorităţi în jurul frontierelor, generate de politicile din statele respective, fie că vorbim de Ucraina, de Republica Moldova, de românii din Serbia. Dacă a existat o brumă de resurse, prioritatea s-a dat acestor zone unde statele lor le interziceau să îşi păstreze limba, cultura, credinţa. Milionul de români din Spania şi Italia, de unde au venit solicitări extrem de ridicate pentru sprijinul comunităţilor care abia s-au format. Acesta este motivul pentru care în SUA resursele au fost mai mici, dar avem ţările din UE unde sunt concentrări mari, trimitem inclusiv dascăli ca să îi înveţe limba română pe românii născuţi acolo. Probabil că am spus că cei din America ştiu care este spiritul american, fiecare pe cont propriu", a mai declarat preşedintele Băsescu.

“Dorim o mitropolie ortodoxă românească în America”


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara, că statul român doreşte o unificare într-o mitropolie a celor două episcopii ortodoxe româneşti din America, una aflată în subordinea BOR, iar cealaltă în a Bisericii ortodoxe americane. "Făcând prima vizită la Chicago în biserică este poate şi un semn al interesului nostru, al ortodocşilor români de a vedea o mitropolie, prin unificarea celor două biserici ortodoxe româneşti. Ne-am dori mult acest lucru, pentru că am putea fi şi mai eficienţi în parteneriatul pe care-l avem cu Biserica Ortodoxă Română şi el s-ar putea răsfrânge mai bine şi pe pământ American. Ne-ar bucura mult să avem o mitropolie aici, într-o biserică unificată", a afirmat preşedintele Băsescu, cu ocazia vizitei făcută sâmbătă seara la Catedrala Sf.Împăraţi Constantin şi Elena a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de la Chicago.
El a arătat că în diaspora din toată lumea românii s-au adunat în jurul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) şi şi-au păstrat astfel limba şi identitatea.

De asemenea, Băsescu a subliniat importanţa parteneriatului dintre statul român şi BOR. "Dăm însemnătatea cuvenită relaţiei statului român cu Biserica pentru că implicit înseamnă o relaţie a statului român cu proprii cetăţeni. BOR a fost întotdeauna un partener al statului român şi ştim bine că adesea Armata Română mergea la războii cu preotul în frunte. Astăzi ne este greu pentru că este criză şi nu numai în România, iar Biserica reuşeşte să menţină coeziunea poporului român, indiferent unde s-ar afla", a spus preşedintele.

Băsescu, comparat cu împăratul Constantin cel Mare


El a dăruit Arhiepiscopiei de la Chicago o icoană înfăţişându-i pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, având în vedere că acesta este şi hramul Catedralei din acest oraş. Totodată, arhiepiscopul Nicolae Condrea a ţinut să îl compare pe Băsescu cu împăratul Constantin cel Mare, urându-i şefului statului să conducă cu "înţelepciune, dreptate şi blândeţe" şi să ajute poporul român să treacă peste criza economică.  "De la Sfântul împărat Constantin toţi cârmuitorii iau exemplu, toţi cârmuitorii creştini să conducă poporul cu înţelepciune, cu dreptate şi blândeţe. Şi mulţi astfel de cârmuitori au intrat în istorie. Vă întâmplinăm şi noi cu aceeaşi urare, să conduceţi poporul român cu aceeaşi înţelepciune, dreptate şi blândeţe ca împăratul Constantin cel Mare şi să ajutaţi poporul român să treacă peste toate aceste necazuri care se arată în ultimii ani şi împreună să clădim viitorul poporului român", a spus arhiepiscopul Condrea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite