Pedeapsă maximă pentru Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Ovidiu Vîntu se află în Penitenciar
Sorin Ovidiu Vîntu se află în Penitenciar

Magistraţii explică de ce Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca sunt un pericol social deosebit şi justifică aplicarea unor pedepse orientate spre maximul prevăzut de lege. Citeşte mai jos cum motivează procurorii cererea de condamnare la o pedeapsă îndreptată către maxim.

În acest sens, trebuie avută în vedere valoarea extrem de ridicată a prejudiciului produs, care a contribuit la intrarea S.C. Petromservice S.A. în stare de insolvenţă. Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, 8.351 persoane aveau creanţe provenite din raporturi de muncă, iar datoriile bugetare erau de aproximativ 100 de milioane de euro, ceea ce conturează un grad de pericol ridicat, având în vedere contextul social şi economic actual şi modul acut în care categorii largi de populaţie resimt lipsa resurselor bugetare.

De asemenea, numărul foarte mare al persoanelor afectate prin faptele inculpaţilor, celor peste 8.000 de creditori adăugându-se aproximativ 72.000 de membri ai Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom S.A. şi 7.000 de acţionari persoane fizice, ale căror participaţii în societate au în prezent o valoare neglijabilă.

Vîntu şi Liviu Luca, trimişi în judecată pentru spălare de bani şi delapidarea Petromservice. Vezi schemele financiare detaliate!

Inculpaţii au profitat de faptul că o mare parte din aceste persoane aveau o condiţie materială modestă şi surse limitate de informaţii, astfel încât nu îşi puteau exercita drepturile la timp şi în deplină cunoştinţă de cauză, aspecte care contribuie la gravitatea faptelor şi denotă lipsa de scrupule a autorilor faptelor.

Modul în care inculpatul Luca Liviu a transferat în patrimoniul propriu şi al persoanelor apropiate bunuri cuvenite salariaţilor pe care îi reprezenta în calitate de lider sindical reprezintă o vătămare de o gravitate deosebită adusă valorilor sociale protejate de lege. Totodată, această conduită este reprezentativă pentru o serie de fapte comise pe scară largă în ultimii ani, prin care întregi categorii socio – profesionale au fost spoliate în mod sistematic tocmai de cei care ar fi trebuit să le protejeze interesele.

Caracterul transnaţional al operaţiunilor financiare desfăşurate denotă specializarea inculpaţilor, care au urmărit să împiedice astfel dovedirea vinovăţiei lor. Administrarea probatoriului în cauză a presupus efectuarea de comisii rogatorii internaţionale în state în care secretul bancar este protejat prin numeroase formalităţi, ceea ce a determinat trecerea unui interval semnificativ de la data săvârşirii faptelor până la momentul la care au fost obţinute toate probele necesare.

Pentru a-i acorda relevanţa cuvenită, această împrejurare trebuie coroborată cu datele referitoare la alte infracţiuni comise de aceiaşi inculpaţi în modalităţi similare, cercetate în acelaşi timp în alte dosare, prin care au fost fraudate categorii largi de persoane, iar fondurile obţinute au fost transferate prin operaţiuni succesive între persoane interpuse, pentru a îngreuna identificarea beneficiarului. Trebuie remarcat că modul de acţiune în situaţia de fapt, care implică preluarea controlului informal asupra unei societăţi cu resurse semnificative şi număr mare de acţionari sau investitori, urmat de transferarea lichidităţilor în patrimoniul unor companii controlate de inculpaţi prin achiziţia de titluri de valoare supraevaluate şi de aici în conturi din străinătate, este identic celui care face obiectul celorlalte dosare în care sunt implicaţi inculpaţii.

Astfel Vîntu Sorin Ovidiu este învinuit în dosarul nr. ______/P/2011 al PÎCCJ privind fraudarea FNI, Vîntu Sorin Ovidiu şi Ţurcan Octavian sunt inculpaţi în dosarul nr. ____ al Tribunalului Bucureşti având ca obiect favorizarea persoanei condamnate Popa Nicolae folosind fonduri provenind de la PSV Company S.A., iar Luca Liviu, Vîntu Sorin Ovidiu, Ţurcan Octavian, Bohâlţeanu Ion, Şupeală Gheorghe şi Anagnastopol Zizi sunt învinuiţi în dosarul nr. …/D/P/2011 al DIICOT privind fraudarea Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom S.A. cu prilejul majorării de capital social a Petromservice S.A.
Inculpaţii Mihai Sorin, Şupeală Gheorghe şi Anagnastopol Zizi au fost trimişi în judecată în dosarul …/D/P/2007 al DIICOT pentru delapidarea patrimoniului societăţii cu aproximativ 6,5 milioane de euro prin achiziţia de servicii fictive, iar Şupeală Gheorghe şi Anagnastopol Zizi au fost trimişi în judecată şi în dosarul …/P/2010 al PÎCCJ pentru delapidarea patrimoniului S.C. Petromservice S.A. cu aproximativ 8 milioane de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite