VIDEO Sentinţă pentru o reţea de pedofili şi traficanţi de copii în urma unei investigaţii jurnalistice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi jurnalişti, unul din Republica Moldova şi altul România, au dus la demascarea unei părţi a reţelei. Aceasta era condusă de o fostă victimă, care s-a transformat în traficant după ce capii reţelei au foist anihilaţi. În urma anchetei publicate şi în Adevărul, noul lider al reţelei a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Justiţia din Republica Moldova a dat ieri sentinţa în cazul unei grupări care a traficat zeci de băieţi. Victimele erau plasaţi pedofililor din Moldova, dar mai ales celor din străinătate, care veneau în Republica Moldova special pentru turism sexual.

Mai jos puteţi citi articolele publicate de Adevărul de către jurnaliştii Olga Ceaglei şi Andrei Aştefănesei. În urma investicaţiilor jurnalistice poliţiştii l-au arestat pe Mihail Bideac, tânărul care, la nici 18 ani, “moştenise” o reţea de zeci de băieţei pe care îi plasa pedofililor:

VIDEO   MOLDOVA, RAIUL PEDOFILILOR Cum se făcea turismul sexual pe gaymoldova.livejournal.com

VIDEO   Doi jurnalişti au reuşit să „cumpere" un băiat de 15 ani pentru plăceri sexuale

Turism sexual în Republica Moldova pentru pedofili străini

Sentința a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Centru, la aproape un an după ce organele de drept au anunțat că sunt pe urmele mai multor pedofili de peste hotare. Rețeaua oferea „turiștilor" de prin toate colțurile lumii plăceri cu minori pentru zeci de euro.

Italianul Andrea Pasquini (48 de ani), cel care, potrivit procurorilor, se prezenta drept sponsorul unei echipe de fotbal pentru a racola băieți, iar în realitate îi folosea pentru propriile plăceri, va sta în pușcărie 21 de ani.

„Italianul îşi căuta victime şi în Internet cafe-uri, unde le promitea băieţilor că va achita plata pentru utilizarea netului. Apoi, acesta le propunea să meargă la el acasă pentru a se folosi de calculatorul său", declara acum un an procurorul Elena Cazacov. Oamenii legii l-au reținut chiar în momentul în care bărbatul ar fi încercat să întrețină relații sexuale cu un băiat de 13 ani.

„Nu a existat nicio dovadă care ar fi probat că a făcut trafic de copii, ceea ce i se încriminează. El se ocupa de turismul sportiv. Mai aduna copii supercalificați, pe care îi înmatricula în școli sportive. Niciun băiat nu a fost violat. Poate au existat acțiuni cu caracter lasciv sau obscen...", i-a luat apărarea clientului său, cercetat pentru infracțiuni similare și în Italia, avocata Taisia Cernei.

La 21 de ani de detenţie a fost condamnat și capul reţelei, rusul Oleg Sivitski (44 de ani), care deține și cetățenie norvegiană. Acesta a creat o pagină web în limba engleză, destinată pedofililor de orientare gay, pentru a promova deschis turismul sexual în Republica Moldova. Pe acest site, care putea fi accesat doar de peste hotare, erau afişate zeci de profiluri ale băieţilor. „Străinii aveau acces la fotografiile şi pseudonimele minorilor. Aşa îşi selectau băieţi. Apoi contactau norvegianul, care le aranja întâlniri cu minorii la Chişinău", a precizat în martie 2011 Eduard Bulat, procuror-şef al Secţiei Combaterea Traficului de Fiinţe Umane.

Victima pedofililor, transformată în călăul copiilor


De închisoare nu au scăpat nici trei moldoveni care îi ajutau pe străini la racolarea minorilor. Mihai Bideac (19 ani), cel de la care un jurnalist din Chişinău şi unul de la Iaşi au reuşit să „cumpere" cu numai 55 de euro un băiat de 15 ani pentru o noapte, va sta la pușcărie doar zece ani. Și asta pentru că tânărul nu ajunsese încă la majorat atunci când a comis infracțiunea. El este cel care a preluat „afacerea" după ce norvegianul Sivitski și italianul Pasquini au ajuns pe mâna Poliției. „Peştele" a fost reţinut după publicarea investigaţiei jurnalistice „Ucigaşii de Îngeri. Moldova, raiul pedofililor", inclusiv în „Adevărul".

Nicolae Cănățui (21 de ani) a fost încătușat chiar în sala de judecată. Instanța i-a stabilit o pedeapsă de 11 ani. Tânărul, la fel ca și „colegul" său de rețea Stanislav Șevcenko (40 de ani), care a primit o pedeapsă de 18 ani de privațiune de libertate, la fel racolau băieți pe care îi ofereau contra plată pedofililor străini.

„Copiii care au ajuns pe mâna acestei rețele au fost manipulați, fară ca minorii să își dea seama. Bărbații știau cum să se apropie de ei și ce să le ofere. De exemplu, celor care își doreau o carieră în sport li se promitea că vor fi promovați. Coiii străzii erau amăgiți cu adăpost, hrană, îmbrăcăminte", a spus Natalia Bayram, avocata care a reprezentat în instanță interesele a șase victime cu vârte de la 12 la 14 ani, deși, potrivit procurorilor, numărul copiilor folosiți de străini este mai mare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite