Ambasadorul SUA: polonezii vor merge în Statele Unite fără viză înaintea românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein (foto: site-ul ambasadei SUA)
Ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein (foto: site-ul ambasadei SUA)

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, susţine că şansele românilor de a călători fără viză vor creşte atunci când va fi adoptată de către guvernul american noua legislaţie, dar precizează că dacă acest lucru se va întâmpla, Polonia va intra în programul Visa Waiver înaintea României.

"Cred că acest lucru se va întâmpla când vom schimba legislaţia referitoare la programul Visa Waiver, ceea ce încercăm acum. (...) Dacă legislaţia va fi adoptată, România va avea şanse mai mari să intre în programul Visa Waiver, iar eu sper să fie adoptată", a declarat Gitenstein, la TVR Info, întrebat când vor putea românii să călătorească în SUA fără viză.

El a adăugat că nu poate spune când va fi adoptată noua legislaţie şi nici dacă ea va păstra prevederile actuale. "Noua legislaţie modifică pragul necesar a fi atins pentru includerea în programul Visa Waiver. Cred că unele ţări sunt mai aproape de a atinge acea limită, de exemplu Polonia. Şi cred că dacă legislaţia va fi adoptată, Polonia va intra în programul Visa Waiver înaintea României. Dar dacă legislaţia este adoptată, şansele României vor creşte. Va fi mai uşor pentru România să îndeplinească cerinţele", a spus diplomatul american.

Potrivit lui Gitenstein, Polonia are mai multe şanse decât România pentru că rata refuzurilor este mai mică în cazul polonezilor, de doar 10%, în timp ce în cazul românilor este de 25%.

În cazul României, ambasadorul crede că rata refuzurilor depinde de creşterea economică şi de categoriile de persoane care solicită viză.

El a ţinut să precizeze că noua legislaţie nu va crea reguli pentru o anumită ţară, ci stabileşte reguli generice aplicabile tuturor ţărilor care doresc să intre în program, informează Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite