UPDATE Avocaţii lui Adrian Năstase au recuzat procurorul DNA, iar judecătorii au admis cererea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase
Adrian Năstase

Recursul în dosarul “Trofeul Calităţii” se reia după ce la termenul anterior avocaţii fostului prim-ministru al României au obţinut o amânare după trei ore de dezbateri aprinse.

UPDATE: Completul de cinci judecători al instanţei supreme care dezbate recursul în dosarul "Trofeul calităţii" a admis, miercuri, solicitarea avocaţilor lui Adrian Năstase de judecare a unei cereri de recuzare a procurorului DNA prezent în această cauză.

Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Corneliu Liviu Popescu, a făcut, la ultimul termen de judecată, mai multe cereri şi a invocat mai multe excepţii. Una dintre cererile avocatului a vizat recuzarea procurorului DNA Elena Matieşescu.
Printre motivele prezentate pe larg miercuri, în timpul şedinţei de judecată, avocatul a arătat că se impune recuzarea şi, respectiv, înlocuirea procurorului Elena Matieşescu cu un alt magistrat DNA, pe motiv că aceasta a participat şi la judecata de fond, ca procuror desemnat, şi pentru că a formulat, motivat şi semnat recursul în acest caz, cerând înăsprirea pedepsei în cazul lui Adrian Năstase.

Avocatul a arătat că procurorul Matieşescu a pus concluzii ample pe fondul dosarului şi a cerut condamnarea în primă instanţă a tuturor inculpaţilor din dosar, inclusiv a lui Adrian Năstase. Astfel, avocatul Popescu a arătat că procurorul Matieşescu ar da dovadă de lipsă de imparţialitate, în contradicţie atât cu normele interne, cât şi cu cele internaţionale în vigoare în materia penală. În acest context, avocatul a explicat că procurorul trebuie să fie "primul avocat al inculpatului" şi să-i respecte pe deplin drepturile procesuale conferite de normele constituţionale şi de cele penale.
Un alt avocat al lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a arătat în faţa instanţei că lipsa de imparţialitate a procurorului Matieşescu ar putea deriva şi din faptul că şeful DNA, Daniel Morar, i-a reproşat în mod public faptul că într-un alt dosar nu a cerut "pedepse exemplare" în cazul fostului premier şi a celorlalţi inculpaţi din acea cauză.

Avocatul Cazacu a arătat că, în lumina acestor informaţii şi detalii, se impune admiterea de principiu a cererii de recuzare şi trimiterea ei la un alt complet, care să o judece în şedinţă secretă şi să decidă dacă Elena Matieşescu va fi înlocuită sau va reprezenta în continuare DNA în acest proces.
Potrivit normelor penale în vigoare, de la momentul admiterii în principiu a unei astfel de cereri, instanţa suspendă judecarea cauzei şi trimite dosarul unui complet separat, care dezbate în şedinţă secretă cererea de recuzare şi decide cu privire la admiterea sau respingerea ei. Totodată, magistratul recuzat nu mai poate pune niciun fel de concluzii în cazul în care s-a făcut cererea de recuzare.

Instanţa a admis de principiu judecarea acestei cereri de recuzare, astfel că a suspendat judecarea recursului din dosarul "Trofeul calităţii", precizând tuturor părţilor din dosar să rămână la instanţă până la soluţionarea cererii.

Procesul a ajuns la al patrulea termen, după ce avocaţii inculpaţilor au solicitat termene pentru pregătirea apărării sau au invocat lipsa unuia dintre avocaţi.
În urmă cu o săptămână, avocații lui Adrian Nastase au încercat să convingă completul de cinci magistrați să amâne ședința de judecată. Au motivat că nu îşi pot susține apărarea fără unul dintre colegii lor, Corneliu Liviu Popescu, plecat în străinătate.

La insisțentele avocaților, instanța a admis o nouă amânare, însă l-a amendat pe Liviu Popescu cu 2.000 de lei, pentru că ar fi împiedicat buna desfăşurare a cercetării judecătoreşti.

Citeşte şi:

Năstase câştigă iar timp cu preţul a 2.000 de lei

În 30 ianuarie, la finalul unui proces care a durat aproape trei ani şi a avut peste 40 de termene, Curtea Supremă a anunţat decizia în dosarul Trofeul Calităţii: condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare.

În motivarea deciziei, făcută publică la sfârşitul lunii martie, magistraţii arată că Simpozionul "Trofeul Calităţii" a fost o afacere de casă a PSD, menită să asigure finanţarea campaniei electorale pentru prezidenţialele din 2004 a lui Adrian Năstase.
În acelaşi dosar, fosta şefă a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu, şi alte patru persoane au primit condamnări de până la 7 ani de închisoare cu executare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite