Victor Ponta: "România nu va ratifica ACTA"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a declarat în cadrul conferinţei RoNewMedia 6.0, care se desfăşoară între 16 şi 18 mai la Biblioteca Naţională, că România nu va ratifica controversatul tratat anti-piraterie ACTA.

Premierul a spus că Guvernul României nu va ratifica ACTA până când Parlamentul European nu va adopta modificări ce garantează viaţa privată. Tratatul Comercial împotriva Produselor Contrafăcute (ACTA) a fost semnat de statele Uniunii Europene, printre care şi România, la începutul anului, în cadrul unui eveniment desfăşurat în Japonia. Anterior el fusese semnat, pe 1 octombrie 2011, de Australia, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Maroc, Noua Zeelandă şi Statele Unite.

Scopul ACTA este de a combate comerţul cu bunuri contrafăcute şi pirateria informatică, însă oponenţii săi susţin că lasă loc unor abuzuri legate de libertatea şi dreptul la viaţă privată ale cetăţenilor.

Victor Ponta s-a declarat un împătimit al noilor tehnologii: "Dacă într-o dimineaţă cineva mi-ar fura tableta nu mi-aş putea îndeplini toate sarcinile de premier".

ACTA a fost ţinta unor proteste masive de stradă în mai multe state europene şi în alte părţi ale lumii din cauza prevederilor privind pirateria pe internet. Contestatarii ACTA susţin că formulările vagi din tratat pot conduce la îngrădirea unor drepturi şi libertăţi precum libertatea de expresie, dreptul la viaţă privată sau libera circulaţie a ideilor.

Mai multe state europene contestă acordul şi au blocat ratificarea lui până la clarificarea situaţiei.
Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu a decis, imediat după instalarea la Palatul Cotroceni, ca ratificarea acordului să fie amânată până când Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) urma să se pronunţe pe acest subiect. În cele din urmă, tratatul ACTA n-a mai fost însă analizat de CEJ.

La începutul săptămânii trecute, premierul Victor Ponta declarase că tratatul ACTA nu va fi ratificat până când Parlamentul European nu va adopta modificări ce garantează viaţa privată. "Nu-l ratificăm până când nu vor fi aduse în Parlamentul European modificări care să asigure, aşa cum este corect, protecţia drepturilor de proprietate intelectuală, dar nici să nu atingă drepturile la viaţa privată. În momentul în care laşi furnizorii de internet să îmi intre în adresa de e-mail, să îmi citească mesajele, aşa ceva eu unul nu vreau să mi se întâmple mie personal şi atunci cu atât mai puţin să i se întâmple oricărui cetăţean român", a spus atunci Ponta.

Contrar declaraţiilor lui Victor Ponta, tratatul ACTA nu poate fi ratificat însă decât în varianta actuală. Chiar dacă va fi ratificat totuşi de Parlamentul European, în forma actuală, ACTA va putea fi respins de parlamentele din fiecare ţară UE semnatară în parte.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite