Zona metropolitană Timişoara se opreşte la Dumbrăviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

acest lucru ridică o mare problemă autorităţilor, care încearcă să ajungă la o dezvoltare unitară prin înfiinţarea consiliului consultativ metropolitan al zonei Timişoara. "Se pune, din ce

acest lucru ridică o mare problemă autorităţilor, care încearcă să ajungă la o dezvoltare unitară prin înfiinţarea consiliului consultativ metropolitan al zonei Timişoara. "Se pune, din ce în ce mai acut, problema zonei metropolitane. Necesitatea acesteia devine din ce în ce mai stringentă în contextul atragerii fondurilor, care ne vor permite dezvoltarea întregii zone, în cadrul acestui concept de metropolă", a precizat Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Unsprezece localităţi din jurul oraşului au acceptat deja să facă parte din acest organism administrativ judeţean, dar rămâne însă o problemă: Dumbrăviţa. După lungi negocieri, consiliul local al comunei a respins oferta, aşa că dezvoltarea viitoarei metropole s-ar putea să se oprească exact în partea de nord. Ghiroda, Moşniţa Nouă, Giroc, Sânmihaiu Român, Săcălaz, Sânandrei, Giarmata, Orţişoara, Remetea Mare, şag şi Parţa sunt cele unsprezece localităţi care au acceptat fără să stea prea mult pe gânduri să facă parte din zona metropolitană. Beneficiile pe termen lung sunt mari, pentru că toate aceste comune vor beneficia de planul comun de dezvoltare, dar şi de fonduri.

"Insula" din nordul oraşului
Dacă din punct de vedere administrativ şi-a păstrat autonomia, la prima vedere comuna pare un cartier de lux al Timişoarei. Mulţi timişoreni au preferat să îşi ridice aici case, iar primarul Silagy Geza spune că, în fiecare an, sunt eliberate în jur de patru sute de autorizaţii de construcţie. Este o situaţie privilegiată, iar pentru moment aleşii locali consideră că e mai bine ca localitatea să se dezvolte individual. Preţul unui metru pătrat de pământ este de aproximativ 16 euro, iar tendinţa ca timişorenii cu dare de mână să "migreze" spre Dumbrăviţa este în continuare în creştere.
"Noi suntem de acord să cooperăm, dar nu să facem parte din acest consiliu consultativ metropolitan. Vrem ca, în cazul nostru, hotărârile să se ia în unanimitate, nu cu două treimi, cum se face în cazul acestei organizaţii nonprofit", a declarat primarul. El se pronunţă pentru o dezvoltare naturală a zonei, care să nu fie îngrădită de niciun fel de reguli, în condiţiile în care o hotărâre adoptată de Consiliul Judeţean Timiş încă de acum doi ani prevede reglementări urbanistice stricte în zona metropolitană Timişoara.

Pe de altă parte, tot la nord de Timişoara, încep să se pună bazele zonei metropolitane Arad, care ar putea îngloba opt localităţi pe lângă oraşul reşedinţă de judeţ (Livada, Vladimirescu, Fântânele, Sofronea, Zimand, Zădăreni, Frumuşeni şi şagu). Gheorghe Falcă, primarul Aradului, nu exclude posibilitatea ca aceste două zone metropolitane să devină, în viitorul apropiat, al doilea centru economic al ţării, după Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite