VIDEO Ziua Mondială a Refugiatului în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Refugiaţi în tabăra de la Timişoara
Refugiaţi în tabăra de la Timişoara

Agenţia ONU pentru Refugiaţi, a omagiat, ieri, alături de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI), curajul şi rezistenţa de care dau dovadă refugiaţii din toată lumea, invitând la implicare pentru o mai bună cunoaştere şi înţelegere a cauzei acestora. Manifestări legate de acest eveniment vor avea loc, toată săptămâna, în mai multe oraşe din ţară.

Ziua Mondială a Refugiatului, în acest an, în Romania, a fost marcată prin campania "Dilemele Refugiaţilor", campanie ce subliniază deciziile dificile pe care refugiaţii sunt nevoiţi să le ia.

Publicul este invitat să reflecteze asupra unor întrebări precum "Tu ce ai face?", "Ai ramâne acasă riscând să fii omorât sau torturat sau ai risca totul lăsându-te pe mâna călăuzelor?".

Mărturia video a unui refugiat irakian, fost ziarist, care trăieşte astăzi în România a fost făcută publică de către Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) în cadrul campaniei.

Filmul ilustrează motivul pentru care o persoană a fost nevoită să ia decizia cumplită de a-şi abandona căminul pentru a trăi în siguranţă.

Manifestări dedicate refugiaţilor

Ziua Mondială a Refugiatului este marcată în România printr-o serie de activităţi organizate de societatea civilă din Bucureşti şi Timişoara.

În această seară, de la 21.30, în clubul "La Scena", are loc un concert live de muzică reggae al artistului Johhny King, refugiat în România, precum şi o degustare de mâncăruri tradiţionale din Orientul Mijlociu şi Africa.
Tot în Bucureşti, la 24 iunie 2012, copii şi adolescenţii refugiaţi vor descoperi oraşul şi ţara în care trăiesc. Vor fi organizate plimbări şi excursii de o zi în parcurile din Bucureşti şi la Snagov.

Mâine, la Timişoara, va fi organizată "Ziua Porţilor Deschise" la Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă pentru refugiaţi.

Campanie umanitară

"Trebuie să înţelegem că refugiaţii sunt de fapt supravieţuitori, ei au trecut prin situaţii incredibil de dramatice şi periculoase" a declarat Peter Wijninga, Reprezentant UNHCR în România. Din păcate, de multe ori, refugiaţii sunt confundaţi cu migranţii ilegali. Sperăm că această campanie va ajuta oamenii să înţeleagă faptul că refugiaţii nu au avut de ales atunci când şi-au părăsit casele" a mai spus Wijninga.

Directorul general al Oficiului Român pentru Imigrări (ORI), chestorul principal de poliţie Nelu Pop, consideră că refugiații trebuie apreciați și din alt punct de vedere.

"Ziua Mondială a Refugiatului este un prilej de a reflecta asupra curajului de care dau dovadă refugiaţii de a pleca în lume şi de a aprecia contribuţia pe care aceştia o aduc ţării gazdă. Sperăm că societatea va recunoaşte acest lucru şi îi va ajuta pe refugiaţi să se simtă bine veniţi în România" a declarat Pop.

Milioane de refugiaţi în toată lumea

Conform raportului „Global Trends 2011" publicat recent de către UNHCR, la momentul actual există 42,5 milioane de victime ale conflictelor şi persecuţiei la nivel mondial.

Dintre acestea, 15,2 milioane sunt refugiaţi şi solicitanţi de azil, 26,4 de milioane sunt persoane deplasate intern (dezrădăcinate în propria ţară), în timp ce alte 895.000 de persoane aşteptau un rezultat la cererea lor de azil.

La finele anului 2011, în Romania erau înregistraţi 1,005 refugiaţi în timp ce un număr de 753 solicitanţi de azil se aflau în procedură.

Conform statisticilor ORI, în România, din 1991 până în mai 2012, au fost înregistraţi 22,946 solicitanţi de azil, dintre care 3,343 au primit o formă de protecţie.

Numărul de solicitanţi de azil s-a dublat în anul 2011 (2,064 cereri) comparative cu anul 2010 când au fost primite 1,038 cereri, tendinţa crescătoare menţinându-se şi în 2012.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite