Ziua - magistrat, noaptea - vedetă jazz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără judecătoare cântă noaptea în cluburi şi ziua conduce Direcţia Relaţii Internaţionale a Şcolii Naţionale de Grefieri. Camelia Panaitescu-Alegria este o judecă­toare cu renume în lumea jazzului. Iar combinaţia jazz-magistratură este atât de stresantă încât judecătoarea a cerut şi a primit un spor de 50%.

La început se numea Paţă. Intrase cu succes în rândul magistraţilor tineri şi avea o carieră care promitea. Judecător la cea mai grea instanţă din Bucureşti - Judecătoria Sectorului 1 - Camelia Paţă s-a specializat pe procesele civile. Până când, într-un club, a dat de Weinberger.

Chitaristul de blues i-a devenit maestru magistratului. Astfel a ajuns judecătoarea de la sector solist vocal în domeniul jazzului. Numele de Alegria l-a luat după soţ - Aristide Panaitescu Alegria, baterist în trupa Mandinga.

Nume de scenă – Mara

„Ce bine trăieşti/Şi mă priveşti“. Cadru negru, scenă întunecată. În fundal, doi inşi: unu bate la clape, altul trage corzile de chitară. E jazz. Din cel electronic. Repertoriul, zice-se, e aspiraţional. Din dreapta vine magistratul. E în rochie neagră,  gen robă. Nu e haina de instanţă, însă e un „dress trandy“. 

Celelalte versuri curg lent: „Să trăiesc/ Să dăruiesc şi să primesc. Şi tot ce ţi-am spus/ Nu e de ajuns“. Strofa e cântată de Camelia Panaitescu-Alegria la un festival din Arad. Magistratul are şi nume de scenă: Mara. Iar Mara cântă cu Zum - o trupă de profil. Stilul e unul nou: electro­popjazz. 

Vocea judecătoarei e caldă. La Arad a dovedit că are şi repertoriu internaţional. „Wright time“, suflă în microfon, plimbându-se leneş pe scenă. Într-un interviu, „Mara“ spune că muzica sa este „chill out“ (de liniştire) în variantă instrumentală.

E un amalgam ritmat lent, de chitară, clape şi voce: „Wright time for evrithing...ye, ye...pss, pss“. Aplauzele sunt liniştite. În paşi lenţi, judecătoarea detaşată de la „Sectorul 1“ – cu rol de şef de direcţie la Şcoala de Grefieri din România -  trece la piesa a doua. Cântă despre rolul vieţii. Dansează lin, stă în duo cu chitaristul şi îşi aruncă privirea la plafonul sălii. Mâna pe crupă, mişcările-s ondulate.

Cântăreaţă cu spor magistral de stres

Imagine indisponibilă

Judecătoarea Camelia Panaitescu este elegantă şi în afara scenei  Foto: Exclusiv Adevărul



Acum ceva vreme, judecătoarea a scăpat de un stres. A luptat în instanţă cu adversari redutabili. Magistratul a cerut chiar de la autoritatea supremă - Consiliul Superior al Magistraturii - un nou spor, cel de stres, în cuantum de 50 la sută din salariul de bază.

Înainte de sporul de stres, în 2007,  Mara, cu afiş de concert de noapte în Club „Jazz Caffe“, dar şi cu stat de plată la Judecătoria Sectorului 1, câştigase 42.937 de lei după o luptă cu Ministerul Justiţiei, tot în instanţă. În paralel îşi continua turneele de electropopjazz.

A apărut şi pe internet, unde are postat afişul de concert în club de noapte, dar o pagină specială cu câteva din piesele de bază. Sunt postate două clipuri şi un concert. „Live“-ul din Arad o prezintă pe judecătoare care abordează şi o piesă cu accent oriental.

Zâmbeşte în microfon, se aşază pe vine, se dezechilibrează – mai să pice pe spate – se redresează la mustaţă şi continuă cu mină largă. Şopteşte muzical, în microfon, ceva despre eternitate.

În celelalte clipuri, Mara împarte repertoriul cu alte trupe. La piesa cu artiştii de la Nemos, Panaitescu-Alegria începe în forţă. Piesa care nu prea dă a jazz debutează cu imaginea unei femei cu masca de oxigen pusă pe figură, în ambulanţă. Restul e un clip pe repede înainte.

Iar versul de bază e unul singur - „You can’t control a flying soul“. În timp, judecătoarea a performat cu trupa la Bruxelles. La concertul organizat în 2007 chiar de ambasada din Bruxelles, biletul s-a dat cu 12 euro. Chiar atunci Panaitescu-Alegria a fost detaşată profesional.

La Departamentul de Relaţii Internaţionale a Şcolii de Grefieri. Atribuţiile funcţiei sunt parcă pe stilul electropopjazzului. Adică „chill out“.

Salariu de „voice over“

Şcoala de Grefieri care “poate avea relaţii de colaborare cu organisme sau organizaţii internaţionale” posedă un departament special de relaţii internaţionale al cărui şef are atribuţii de genul „reprezintă instituţia, în limita mandatului acordat de director, identifică potenţialii parteneri externi în vederea extinderii relaţiilor de cooperare sau propune teme şi modalităţi practice de realizare a cooperării cu partenerii externi”! Pentru această activitate - plus activitatea didactică - cântăreaţa de jazz are un venit declarat de 10.270 de lei.

Această sumă este completată de venitul din salariul de judecător. În declaraţia de avere a Cameliei Panaitescu-Alegria se menţionează că suma anuală luată pentru postul de judecător la Sectorul 1 este de 13.261, adică mai puţin de 1.200 de lei lunar.

În schimb, Mara are o activitate extraprofesională mai bănoasă. În 2008 a câştigat, cu vocea, 37.000 de lei. La TVR Cultural a fost „voice over” de 17.160 de lei, iar la Magic FM - tot cu aceeaşi profesie - a scos 20.568 de lei. Despre eventualii banii câştigaţi din concerte de electropopjazz  nu se cântă “nimic”.

Pe Camelia Panaitescu-Alegria am prins-o la telefonul Şcolii de Grefieri. Era în „part-time-ul” de magistrat. Vocea o avea la fel de caldă. Numai că s-a răcit brusc atunci când i-am spus de subiect: „Nu o să vă dau niciun fel de informaţii. Nu fac niciunfel de declaraţii“.

Fraza a fost repetată obsesiv, iar singura declaraţie oficială a fost simplă: „Sunt judecător, detaşat la Şcoala de Grefieri şi nu am încălcat niciodată statutul de magistrat”.

Incompatibilitatea, judecată de un organ colegial


Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au fost rezervaţi în a face aprecieri cu privire la dubla calitate – de magistrat şi de solistă jazz - a Cameliei „Mara” Panaitescu. „Nu putem să apreciem în concret atitudinea doamnei judecător.

Aprecierea unei conduite ca fiind deontologică sau nu este rezultatul deliberării unui organ colegial. Însă, atâta timp cât atitudinea unui magistrat  nu aduce prejudicii imaginii Justiţiei, el poate fi considerat conform cu statutul magistratului”, ne-a declarat Carmen Georgică, purtătorul de cuvânt al CSM.

Legea, într-un echilibru fragil

Imagine indisponibilă

În concert, Mara intră repede în atmosferă  Foto: www.metalhead.ro



Dublarea calităţii de magistrat cu aceea de solist vocal de jazz este cel puţin discutabilă şi pare a o plasa pe doamna Camelia Panaitescu într-o poziţie uşor incompatibilă.

Asta pentru că atât legea privind statutul magistraţilor, cât şi Codul deontologic al judecătorilor sunt extrem de clare în ceea ce priveşte activităţile incompatibile calităţii de magistrat. Astfel, la capitolul „incompatibilităţi şi interdicţii“ legea nu prea lasă loc de interpretări.

Imagine indisponibilă

Vedeta jazz nu are emoţii când se află pe scenă



„Funcţiile de judecător, procuror, magistrat-asistent şi asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, precum şi a celor de instruire din cadrul Institutului Naţional al Magistraturii şi al Şcolii Naţionale de Grefieri, în condiţiile legii“.

Această prevedere imperativă se regăseşte şi în Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor care interzice, de asemenea, cumulul calităţii de magistrat cu orice altă funcţie publică sau privată.

Mai mult, potrivit legii care reglementează statutul magistraţilor, „judecătorilor şi procurorilor le este interzis să desfăşoare activităţi comerciale, direct sau prin persoane interpuse“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite