Ziua judecăţii DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CSM va lua act de raportul întocmit cu privire la activitatea Departamentului Naţional Anticorupţie. Secţia de procurori a CSM va lua astăzi în discuţie raportul întocmit de

CSM va lua act de raportul întocmit cu privire la activitatea Departamentului Naţional Anticorupţie.

Secţia de procurori a CSM va lua astăzi în discuţie raportul întocmit de Inspecţia Judiciară la structura centrală a DNA, privind activitatea defăşurată în perioada 1 ianuarie 2006 - iunie 2007.

Secţia de procurori a CSM va analiza în şedinţă publică conţinutul raportului, va lua act de obiecţiile depuse de şeful DNA, Daniel Morar, şi de obiecţiile la obiecţii depuse de Inspecţia Judiciară. În cazul în care CSM constată că activitatea DNA a fost defectuoasă, Consiliul poate propune sancţionarea vinovaţilor din funcţiile de conducere:şefi de secţii, procurorului-şef sau adjuncţii procurorului-şef.

Cererea ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu, de revocare a lui Doru Ţuluş, şeful Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, va fi discutată într-o altă şedinţă. Toţi cei cinci membri aleşi ai Secţiei de procurori şi-au anunţat prezenţa. De asemenea, la şedinţă vor participa şi membrii de drept ai CSM, procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu.

DNA, acuzată de poliţie politică

O parte din raportul CSM, apărut în mass-media, relevă că cele mai multe nereguli au fost sesizate la Secţia a II-a, că dosare ale unor oameni politici membri PD sau apropiaţi preşedintelui Traian Băsescu au fost închise, în timp ce sesizări anonime, pe numele unor membri PNL sau UDMR, au fost transformate în dosare penale.

Într-o conferinţă de presă, ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a dat exemplul unor dosare în care s-au făcut cercetări mai mult de formă înainte de a fi închise: cel în care se analizau contractele încheiate între Administraţia Străzilor şi firma Euroconstruct - la care este acţionar Dorin Cocoş, soţul fostului consilier prezidenţial Elenei Udrea, ancheta privind afacerea "Central Rezidenţial Park" - în care era vizată posibila implicare a fostului ministru de interne, Vasile Blaga - sau afacerile societăţii mamei senatorului PD, Cornelia Cazacu.

Procurorii acuză inspectorii că şi-au depăşit competenţa

În replică la raportul CSM, DNA a depus mai multe obiecţii solicitând eliminarea unor paragrafe. Procurorii au considerat "tendenţios" raportul CSM şi acuză inspectorii de faptul că nu cunosc specificul activităţii DNA, de lipsă de metodologie şi de obiectivitate în realizarea controlului. Ei susţin că inspectorii CSM, care au analizat activitatea Secţiei a II-a, condusă de Doru Ţuluş, nu au făcut doar o evaluare a activităţii procurorilor, "ci o contabilizare a greşelilor comise de aceştia".

Kovesi: Raportul CSM va crea un precedent

Într-un interviu acordat, ieri, agenţiei de presă Mediafax, procurorul general al României, Laura Kodruţa Kovesi, a catalogat raportul CSM ca fiind "extrem de important". "În primul rând pentru că este un control de fond făcut asupra structurii specializate DNA pe o perioadă de aproape doi ani de zile.

În al doilea rând pentru că, în funcţie de modul în care va fi însuşit acest raport, vom vedea ce măsuri trebuie să luăm pentru îmbunătăţirea activităţii. Vom vedea care procurori trebuie lăudaţi pentru activitatea desfăşurată sau, dimpotrivă, cei care trebuie sancţionaţi pentru anumite deficienţe constatate", a precizat Laura Codruţa Kovesi. Procurorul general arată că acest raport va crea un precedent, fiind necesară crearea unei practici unitare în cadrul Ministerului Public cu privire la activităţile desfăşurate. (Ionel Stoica)

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite