Ziua în care se închid fabrici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii industriale de care depind reţele întregi de furnizori îşi închid porţile pentru diferite perioade de timp. Ceea ce până de curând era doar un semnal de alarmă devine acum realitate imediată: fabrici mai mici şi mai mari îşi suspendă activitatea, trimiţând acasă mii de oameni.

Lista firmelor care disponibilizează personal se lungeşte pe zi ce trece, iar astăzi s-au închis mai multe companii mari care aveau deja programată oprirea producţiei.

Este vorba, în primul rând, despre Dacia Piteşti, unde peste 9.000 de angajaţi ai uzinei vor sta acasă începând de astăzi până pe 7 decembrie. Practic, în următoarele două săptămâni, nicio maşină nu va ieşi pe poarta uzinei de la Mioveni. Şi Cuprom Baia Mare îşi întrerupe activitatea temporar. Începând de ieri, 178 din cei aproximativ 280 de angajaţi urmează să fie trimişi în şomaj tehnic.

Reprezentanţii Cuprom de la Bucureşti spun că întreruperea activităţii în cadrul unităţii “este temporară” şi a fost generată de „fluctuaţiile de pe piaţa internaţională a cuprului”. Cei 178 de salariaţi trimişi în şomaj tehnic vor fi rechemaţi la lucru “în momentul finalizării investiţiei la noua facilitate de producţie, care va conduce la eficientizarea întregii activităţi a companiei”. Conducerea Cuprom nu a specificat însă data la care se va întâmpla acest lucru, indicând doar că este vorba de anul 2009.

La Târgovişte, aproape 95% din angajaţii societăţii Oţel ­Inox sunt deja în şomaj tehnic, măsura fiind luată pe fondul scăderii drastice a comenzilor.

Potrivit liderului de sindicat de la Oţel Inox, Dumitru Paraschiva, din cei 850 de angajaţi ai societăţii, doar 5% vor mai veni la muncă în următoarea perioadă, iar până la sfârşitul lunii noiembrie se va lua o decizie privind eventuala reluare a activităţii în luna decembrie.

Orizontala industriei, în pericol

Faptul că marile companii industriale îşi restrâng sau chiar îşi suspendă activitatea este privit cu îngrijorare nu doar de angajaţii acestora, ci şi de furnizorii lor tradiţionali. Aceştia sunt producători mult mai mici, pentru care comenzile date de marii coloşi industriali înseamnă supravieţuirea.

De altfel, în ultimele zile au şi fost anunţate disponibilizări din acest “eşalon doi” al industriei, cum ar fi Societatea Subansamble Auto din Piteşti, care va concedia chiar de astăzi 800 din cei 3.600 de angajaţi. Lor li se alătură, tot de astăzi până pe 7 decembrie, angajaţii altor 12 societăţi furnizoare ale uzinei Dacia.

Noiembrie, luna concedierilor

Pentru această perioadă (cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie) sunt programate disponibilizări în aproape toate sectoarele industriale. Câteva exemple: 744 din totalul de 808 angajaţi vor părăsi Uzina Mecanică Plopeni; 181 dintre cei 207 angajaţi ai SC SPS Linea SRL Blejoi vor fi concediaţi; 24 dintre cei 167 de salariaţi ai filialei Prahova a CN Transelectrica SA. Şi pentru decembrie sunt anunţate disponibilizări.

Măsuri anticriză de 10 miliarde de euro

Guvernul a adoptat, ieri, un set de măsuri care să protejeze locurile de muncă şi veniturile populaţiei în contextul crizei economice. Potrivit premierului Tăriceanu, costul implementării acestor măsuri este de 10 miliarde de euro. Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a declarat că măsurile adoptate ar putea duce la o creştere economică de 2-3 procente pentru anul viitor.

1. Stabilirea valorii punctului de pensie la 763,7 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2009.

2. Scutirea de dobânzi pentru depozitele la termen şi alte instrumente de economisire.

3. Scutirea de impozite pentru dividendele reinvestite.

4. Acordarea unei prime de 1.000 de euro angajatorilor care dau de lucru şomerilor care nu au muncit o perioadă de trei luni. Bonusul de 1.000 de euro se dă pentru fiecare post creat.

5. Acordarea unei bonificaţii de 5% din valoarea impozitului pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele cu cel puţin 10 zile înainte de termen.

6. Reducerea contribuţiei la asigurările sociale cu 2%.

7. Acordarea unei deduceri de 20% din valoarea investiţiilor făcute în cercetare şi dezvoltare.

8. Reducerea TVA cu 5% pentru livrarea de locuinţe sociale: cămine de bătrâni şi case de copii.

9. Majorarea cu 900 milioane de lei (circa 24 de milioane de euro) a capitalului social al CEC: 450 de milioane în primul trimestru din 2009 şi 450 de milioane în cel de-al doilea trimestru.

10. Privatizarea Oltchim rămâne în stand-by, iar statul va încerca să regleze relaţia dintre Oltchim şi furnizorul său, Petrom.

11. Reducerea TVA la 5% pentru locuinţele vândute cu un preţ maxim de 100.000 de euro şi cu o suprafaţă de 120 mp.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite