Ziua Mondială a Sănătăţii a întors bolnavii acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberul dat astăzi cadrelor medicale a creat nemulţumiri în rândul bolnavilor

La Unitatea Primiri Urgenţe (UPU), activitatea s-a desfăşurat normal, însă în Policlinică, deşi nu trebuiau făcute programări pentru această dată, unii dintre medici i-au chemat pe pacienţi. Bolnavii care au venit din cele mai îndepărtate localităţi ale Doljului au făcut cale întoarsă, fără a fi consultaţi.

Un bătrânel de 77 de ani, din Dăbuleni, bolnav de diabet, avea o trimitere ştampilată cu programare pentru astăzi la un cabinet al policlinicii. „Sunt sculat de la 3 azi-dimineaţă. Am venit cu rata ca să fiu la 7, aci. Am şi trimitere pentru consult şi să-mi ridic insulina“, ne-a spus bolnavul. Ca el, mulţi alţii. Maria Văduva, de 68 ani, din comuna Braloştiţa, sat Racoviţa, avea de asemenea trimitere cu programare pentru astăzi. Oamenilor nu le venea să creadă şi tot încercau să deschidă uşa policlinicii, pe care, printre alte afişe, se afla un anunţ, în care era specificat faptul că medicii şi asistentele Policlinicii nu vor lucra marţi, 7 aprilie. Paza spitalului i-a convins cu greu pe oameni să plece.

Potrivit medicilor, această zi este liberă pentru prima dată şi este prevăzută, atât în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sanitară pe perioada 2008-2010, cât şi în contractul colectiv de muncă al spitalului, ca zi nelucrătoare, pentru a marca Ziua Mondială a Sănătăţii. Prin urmare, în secţiile clinice ale spitalului va fi asigurată permanenţa în asistenţa medicală prin sistem de gardă, la fel ca în zilele de repaus săptămânal şi în sărbătorile legale.

„Este primul an în care cadrele medicale au zi liberă. În această zi, unităţile sanitare fac internări doar prin servicii de primiri urgenţe, iar Ambulatoriile integrate nu au program de lucru“, ne-au declarat medicii de la UPU.

Spitalele să fie în siguranţă în timpul dezastrelor
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) promovează în acest an practicile care pot fi introduse în orice unitate de îngrijiri medicale, pentru ca spitalele să fie în siguranţă în timpul dezastrelor. În anul 1948, prima Adunare Mondială a Sănătăţii a decis instituirea unei zile dedicate sănătăţii, sărbătorită pe tot globul. Începând cu anul 1950, în fiecare an, la 7 aprilie, se celebrează această zi, în cadrul căreia sunt abordate probleme de maximă importanţă şi se identifică zonele prioritare care să fie în atenţia OMS.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite