Ziariştii din Craiova sar la gâtul lui Turcescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulți ziariştii craioveni au reacţionat la afirmaţiile făcute luni seară de jurnalistul Robert Turcescu în cadrul emisiunii  „Craiova - Mafia şi Neputinţa”, de la Realitatea TV, în care a susţinut că aceştia ar avea legături cu lumea interlopă, enumerând câteva nume de televiziuni şi publicaţii.

Robert Turcescu vorbește despre „un mecanism care s-a instaurat și la Craiova, după modelul presei centrale - șantajul și etajul”. Ziariştii din Bănie i-au răspuns: “Și-a făcut documentarea pe Google“.

Unii reprezentanți ai presei craiovene l-au taxat miercuri seară pe Turcescu în emisiunea „Punct Ochit”, de la Oltenia 3TV, pentru “atitudinea tendenţioasă cu care a moderat emisiunea de luni seară realizată în Primăria Craiova”. Editori ai publicaţiilor craiovene i-au replicat lui Turcescu că şi-a făcut documentarea pe Google şi, mai mult, a uitat de faptul că el este unul dintre angajaţii care lucrează pentru cel mai controversat om de afaceri din România, Sorin Ovidiu Vântu, făcând trimitere la „dosarul FNI”.

Robert Turcescu a intervenit în direct, în emisiune, la Oltenia 3TV spunând care au fost motivele afirmaţiilor sale: „Pe mine mă interesează telespectatorii (...) Cine a considerat că a fost exagerat? Ziariștii din Craiova? Pentru unii dintre ei am o stimă și îi apreciez, pe ceilalți, care consideră că am făcut documentarea de pe google, nu cred că trebuie să mă justific (...) Eu îmi fac meseria din cu totul alte criterii (...)”.
 
Jurnalistul Bogdan Berneanu, invitat al emisiunii „Punct ochit“, a replicat: „Pe noi ne-a tușat altceva din avalanșa de acuzații: doar faptul că aţi afirmat că ziariştii craioveni sunt sub tutela interlopă“ . Turcescu a completat: „Am două chestiuni de precizat: dumneavoastră ce faceți, mă luați pe mine la rost că am venit sa discut niste probleme pe care din pacate în presa locala de acolo de la dvs le imparțiți în funcție de afinitațile politice ale unora dintre patronii de la ziare sau de la televiziuni. Ma puneti într-o situație penibilă cu telespectatorii!“.

Sută la sută contra lui Turcescu

Dialogul a continuat în acelaşi ton. „Ce li s-ar putea întâmpla jurnaliștilor dumneavoastră care ar fi lăsați pe mîna lui Bică sau Prioteasa?“ ,a întrebat Berneanu.
 
„Dumneavoastră nu știți cum se petrec lucrurile în presa locală? Cât are de suferit un jurnalist care, la un moment dat, îndrăznește să vorbească de rău un primar sau un președinte de Consiliu Județean? Unii dintre ziariștii mai tineri se tem pentru locul lor de  muncă din acest motiv“, a răspuns Turcescu.  „Nu ați adus nicio dovadă clară”, a replicat jurnalistul Tiberiu Pătru.

„Eu lucrez profesionist, nu mă iau după ureche. Felul că pun întrebările într-un anumit fel demonstrează poate, un anume stil al lui Turcescu”, a exclamat jurnalistul Realităţii TV.
 
Jurnalistul Tiberiu Pătru a  spus și el că acuzele aduse presei craiovene sunt nefondate. El a menționat că jurnaliştii craioveni şi-au făcut deontologic datoria, de fiecare dată, şi au deconspirat de-a lungul timpului prin publicare numeroase anchete de răsunet, exemplificând şi binecunoscutul caz al porno-procurorilor filmați într-un cabaret craiovean, care a făcut valuri și în presa internaţională.

„Robert Turcescu nu a făcut niciodată o anchetă proprie nici la Craiova, nici în altă parte, apărută sub semnătura sa, care să zguduie măcar un pic scena politico-mafiotă din România. A venit montat să pună deasupra Craiovei o apostilă cenușie, să arate că noi, ziariștii trăim sub tutela interlopă“, a continuat Berneanu.

Mai mult, ziariştii craioveni cred că venirea lui Turcescu la Craiova, ar avea în spate interese financiare puternice.  
„Aparent ar semăna un rechizitoriu interlopic, mafiotic, politico-mafiotic, făcut de către un reprezentant care probabil se socoate câte o dată un simbol al presei de analiză, chiar și de anchetă, iată nu este un rechizitoriu nici pe departe, unul aplicat, este mai degrabă un inchizitoriu, ceea ce a făcut Robert Turcescu uzând de informații navigate la greu pe marile canale ale internetului, folosind date culese de subalternii săi, de la Cotidianul, Realitatea... Tind să cred că există un interes special din partea grupului Sorin Ovidiu Vântu, a grupului de afaceri,  în direcţia Craiova. Se prea poate să se fi mişcat încoace o sumă importantă de bani pentru investiții și avînd ca destinație un loc deloc aproape de interesele lui SOV, cum e Craiova. Evident, e și avantajul de imagine publică pe care Turcescu l-a luat în calcul cu tocătura la catedră a maimarilor județului”, a continuat Bogdan Berneanu.

„Urmează să fac o emisiune și o să vedeți că lucrurile se leagă, o spun subliniat, cu ceea ce înseamnă în momentul de față  bătaia de joc din presa locală Craioveană. Am descoperit lucruri jenante pentru presa din Craiova cu mediul politic financiar. Să știți că la Craiova, ca și la București, s-au adunat niște nenorociți care-și bat joc  de meseria de jurnalist. Niște șpăgari de prețuri mici care răspund la comandă“, a mai spus Turcescu.

„Cum puteți fi jurnalist dacă nu nominalizaţi? Ar trebui să ne daţi un nume de jurnalişti şpăgari, fie din Bucureşti, fie din Craiova”, l-au somat ziariştii craioveni pe Robert Turcescu.

Unul dintre editorialiştii Ediţiei Speciale de Oltenia, Mihai Firică, este de părere că Robert Turcescu a rămas fără argumente în primărie şi a uzat de informaţii din presa locală, pe care tocmai o acuzase că se află sub tutela interlopă. „Umflarea unor interlopi până la statutul de mafioţi de tip Camorra constituie un risc mult prea mare pentru un jurnalist descălecat în provincie pentru a face rating pe o temă aparent facilă.  Rămas fără argumente, a făcut apel la exemple din presa locală, cea despre care tocmai spunea că se află exclusiv sub controlul unor interlopi. Ceea ce nu mi se pare logic şi cu atât mai puţin deontologic. Ar fi fost normal să se refere şi la presa controlată de moguli, nu-i aşa?”, a afirmat Mihai Firică.

Editorialistul Mircea Canţăr, de la Cuvântul Libertății a spus: ”Robert Turcescu are habar de presă, e adevărat, dar stă mai bine cu interogatoriul inchizitorial decât cu documentarea şi culegerea probelor. Din păcate, Robert Turcescu a căzut într-o plasă perversă, întinsă de politicieni idioţi ai Doljului, fie de calibrul lui Gelu Vişan, fostul partener al lui Costel Iancu, fie al unor rătăciţi de la PSD, dornici de repoziţionare”.

Aceeaşi televiziune, păreri diferite

Prezent astăzi la Craiova, în cadrul campaniei trustului Realitatea-Caţavencu-„România prinde rădăcini”, realizatorul TV, Mihai Tatulici, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: “Eu sunt extrem de încântat de ce am văzut şi am citit în presa craioveană. Spre deosebire de colegul meu, Turcescu, hiba Craiovei nu e presa, e calitatea ei. După ce termin campania voi veni la Craiova să mă întâlnesc cu presa de aici, să rezolvăm împreună palatul ăsta!”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite