Hugo Chavez: "Zelaya s-a ascuns în portbagajul unei maşini"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hugo Chavez: "Zelaya s-a ascuns în portbagajul unei maşini"
Hugo Chavez: "Zelaya s-a ascuns în portbagajul unei maşini"

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a declarat luni că Guvernul din Honduras trebuie să-l reinstituie în funcţie pe preşedintele exialt Manuel Zelaya fără să provoace un "masacru".

"Sperăm că puciştii vor ceda puterea fără a masacra poporul sau a încerca o nebunie. Lumea este în aşteptare. Trebuie să predea puterea de bună voie. Poporul este în stradă iar preşedintele în ambasada Brazilei. Ce vor face puciştii?", a declarat Hugo Chavez.

Preşedintele Hondurasului înlăturat de la putere pe 28 iunie 2009 în urma unei lovituri de stat şi exilat în Nicaragua, s-a întors în ţară şi s-a refugiat în ambasada Braziliei de la Tegucigalpa, solicitând declanşarea de negocieri cu reprezentanţii puterii.

"Zelaya s-a ascuns în portbagajul unei maşini şi în tractoare" pentru a trece de mai multe controale fără a fi descoperit până la sosirea la Tegucigalpa, a dezvăluit Hugo Chavez care a vorbit la telefon cu Manuel Zelaya, apreciind că este vorba despre "o acţiune eroică, prin care şi-a riscat viaţa".

Şeful guvernului din Honduras, Roberto Micheletti, a zis însă că Zelaya "se află într-o cameră dintr-un hotel din Nicaragua", adăugând că mijloacele de informare în masă care au difuzat informaţia că ar fi revenit în ţară se fac vinovate de "terorism mediatic".

Guvernul la putere în Honduras a anunţat luni extinderea interdicţiei de circulaţie pe durata unei bune părţi a zilei de marţi, pentru a preîntâmpina eventuale proteste în favoarea preşedintelui exilat Manuel Zelaya. Guvernul susţine că armata şi forţele de poliţie sunt gata "să garanteze siguranţa populaţiei", iar ministrul apărării, Lionel Sevilla, susţine că zborurile spre Tegucigalpa au fost suspendate pe termen nelimitat.

Posturile de televiziune din Honduras au difuzat luni primele imagini cu Manuel Zelaya de la întoarcerea sa în ţară. Acesta apare surâzător în balconul ambasadei Braziliei, salutându-şi susţinătorii şi purtând pe cap celebra sa pălărie de cowboy.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite