Focul din mina Zegujani nu a fost încă stins

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Focul din mina Zegujani nu a fost încă stins
Focul din mina Zegujani nu a fost încă stins

Digurile ridicate în vederea limitării incendiului nu au fost dărâmate

Măsurătorile efectuate de echipa de salvatori ce a intrat în subteranul minei Zegujani la începutul acestei săptămâni indică faptul că aici focul nu a fost stins. Drept urmare, activitatea rămâne în continuare sistată.

Noul director al Exploatării Miniere de Subteran (EMS) Motru, Adrian Giurcău, susţine că salvatorii vor intra din nou în mină pe 23 septembrie. „Avem două diguri montate la metrul 1010 de gura minei pe galeria I 531 şi la metrul  960 pe galeria I 530 , cea în care a izbucnit incendiul. Digurile sunt făcute din bucăţi de brad de 70 cm lungime, zidite cu argilă udă amestecată cu sare şi bentonită, o substanţă care are proprietăţi de aderenţă. Concentraţia de oxigen, este 7,6%, suficient să întreţină arderea. A fost măsurată şi concentraţia de monoxid de carbon, aceasta fiind de 56 ppm, semn că acolo tot mai arde. În aceste condiţii, am hotărât ca următoarea intrare şi măsurătoare să se efectueze pe 23 septembrie, atunci când se împlinesc două luni de la ridicarea digurilor“, a declarat noul director al EMS Motru, Adrian Giurcău.

Despre cauza incendiului izbucnit în subteran sau a pagubelor nu  există deocamdată informaţii. Ortacii din EMS Motru se află în şomaj tehnic, până pe data de 14 septembrie. Cei care nu vor fi diponibilizaţi sau pensionaţi, vor fi subiectul unei reorganizări.

Ortacii rămân acasă

„Până acum, s-au înregistrat 190 de cereri pentru disponibilizări, aici intrând şi cei ce vor ieşi la pensie. Sper ca în câteva zile să definitivăm listele cu toţi cei ce vor fi pensionaţi şi disponibilizaţi şi vor primi salarii compensatorii. Abia apoi vom trece la o reorganizare amănunţită, ne vom replia pe noua organigramă şi vom încerca să reluăm activitatea“, a mai specificat Giurcău.

Liviu Severineanu, vicelider de sindicat la această unitate, susţine că activitatea în mină este şi va rămâne sub semnul întrebării. „Nu ştiu dacă activitatea la mina Zegujani va mai fi reluată. După disponibilizare şi pensionare, cu certitudine că nu vor mai rămâne oameni de ajuns pentru o activitate intensă. Iar dacă focul nu poate fi stins, sunt slabe speranţe ca activitatea aici să revină la normal“, a declarat Severineanu. În continuare, o echipă de mineri supraveghează intrarea în subteran. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite