Zeciuiala lui Covei la bancomat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeciuiala lui Covei la bancomat
Zeciuiala lui Covei la bancomat

Licenţiat în Drept şi student la o facultate cu profil tehnic, Iustin Covei a fost arestat după ce a dezvoltat o întreagă reţea de clonat carduri. „Prinţul Băniei“, Iustin Covei, închiria doritorilor echipamente pentru copierea datelor de pe carduri. Pentru aceasta el percepea comision de 10%.

Citeşte şi:

Cine dorea să închirieze de la Iustin Covei un dispozitiv de skimming, trebuia să negocieze modalitatea de plată: un procent din conturile bancare obţinute fraudulos sau 10% din încasările de la bancomat.

Procurorii i-au filat pe Iustin Covei şi pe prietenul lui, Petrel Hălănei, la data de 11 august 2009, când au închiriat un skimmer, primind în schimb mai multe numere de conturi – pe care urmau să le „jefuiască”. Aceste date le-au rescris pe carduri bancare, pe care le-au dat mai departe lui Sergiu Dumitriu şi unei persoane necunoscute, denumit în convorbirile telefonice „Pungaşu”.

Utilizând telefonul lui Iustin Covei, Petrel Hălănei a negociat cu „Pungaşu” procentul pe care îl va primi din suma de bani pe care o vor retrage de la bancomate, stabilind 10% din profit. Ionuţ Laurenţiu Tuţă, învinuit şi el în acest dosar, a dat o declaraţie în care a recunoscut că a  aderat la gruparea Covei - Hălănei şi a participat la confecţionarea echipamentelor de skimming şi probarea acestora la diferite bancomate din România. Tuţă a recunoscut că pentru serviciile lui era remunerat cu 10% din sumele retrase fraudulos din bancomate.

Nu regretă faptele

Magistratul de la Tribunalul Bucureşti care a decis arestarea preventivă a lui Iustin Covei şi a altor 13 persoane pentru infracţiuni cu carduri bancare arată că „din conduita acestora nu rezultă o atitudine de recunoaştere a încălcării legii şi cu atât mai puţin de regret”.

Audiat la Tribunalul Bucureşti, Iustin Covei a respins acuzaţiile procurorilor şi a arătat că BMW-ul găsit la el acasă este pe numele prietenei sale. El a recunoscut că acasă s-au găsit „doar două profile”, dar niciun aparat de skimming, fiind, deci, nevinovat. Tânărul a explicat că nu făcea nimic ilegal când a fost surprins  la un bancomat de lângă Poliţia Craiova, încercând să retragă 17.000 de lei cu un card despre care procurorii susţin că este contrafăcut şi care, ulterior, a fost blocat.

Nixon: „Vorbim ţigăneşte“

Un alt aspect sesizat de procurori, unul dintre şefi, Ionel Călin, zis Nixon sau „Nelu”, vorbea cu oamenii din echipa lui, deplasată în Iordania, în ţigăneşte, pentru ca în cazul în care erau interceptaţi să nu poată fi înţeleşi. De altfel, cei arestaţi, asupra cărora s-au găsit cuţite sau săbii ninja, au declarat că sunt rromi, şi că aceste arme „sunt specifice etniei”.

Majoritatea celor arestaţi au negat că au pus bazele unui „grup infracţional organizat”, susţinând că sunt prieteni sau că se cunosc din facultate, majoritatea fiind studenţi.

Un caz singular, programatorul Dan Mihail Bârcă a declarat că a fost atras în „combinaţie” de naşul său, Jean Marin Mihăilă. Bârcă are un copil minor, iar soţia sa este medic în Craiova. El a creat un soft care era folosit pentru decriptarea datelor de pe carduri.

Familia „Prinţului“, vinovată moral

Universul familiei şi al şcolii sunt două dimensiuni care-şi pun amprenta asupra formării personalităţii unui copil, sunt de părere specialiştii. Moral, spun ei, familia lui Iustin Covei ar fi greşit că nu a urmărit îndeaproape ce face acesta, dar mai ales în ce anturaje se învârteşte.

„Pentru a evita „fenomenul Covei”, activităţile preventive trebuie să înceapă din familie. Părintele este acela care îi spune copilului: ai grijă ce faci şi cu cine umbli! Apoi, dascălii continuă această educaţie în şcoală”, a afirmat şeful IPJ Dolj, comisarul Constantin Nicolescu, în cadrul unei discuţii ce s-a desfăşurat, ieri, la sediul IPJ Dolj pe tema prevenirii delincvenţei juvenile.

„Afacere“ internaţională

După monitorizarea grupării, procurorii au observat că aceasta este condusă de mai mulţi lideri, care acţionau independent,  fiecare dezvoltându-şi o „miniafacere”  şi în străinătate: Australia, Spania sau Iordania. În ceea ce priveşte gruparea, Hălănei- Covei, aceştia au vizat o ţară unde nu a  mai operat nimeni din Craiova : Ciprul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite