Zeci de ONG-uri cer sancţionarea afirmaţiilor preşedintelui faţă de romi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
foto: arhivă Adevărul
foto: arhivă Adevărul

Sociologi, scriitori şi câteva zeci de organizaţii nonguvernamentale condamnă discursul preşedintelui Traian Băsescu cu privire la romi şi cere sancţionarea afirmaţiilor de către instituţiile competente.

Organizaţiile şi persoanele semnatare protestează ferm faţă de conţinutul dezinformat şi discriminatoriu al declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu în timpul vizitei oficiale în Slovenia, din data de 3 noiembrie 2010. Preşedintele a făcut referire la categoria romilor nomazi, prezentându-i drept dificil de integrat, nedoritori de muncă şi, în mod tradiţional, infractori, scriu organizaţiile şi persoanele fizice semnatare, într-un document comun.

Citiţi şi: Băsescu despre romii nomazi: "În mod tradiţional, trăiesc din ce fură"

Declaraţia preşedintelui nu este o noutate, ci "doar un alt episod al unei realităţi permanente: stigmatizarea romilor de catre înalţi reprezentanţi ai statului român", se arată în document.

Printre semnatarii acestui document se numărăr Centrul de Resurse Juridice, Romani CRISS, Institutul pentru Politici Publice, Asociaţia Social Democrată a Romilor Ardeleni, Asociaţia Florarilor Bucureşti şi Asociaţia Jurnaliştilor Rromi - Bucureşti.

Aceştia amintesc de o altă ieşire publică a lui Băsescu, în 2007, când preşedintele "s-a adresat în mod sexist şi rasist unei jurnaliste".

Acceptarea şi aprobarea tacită a acestui tip de discurs este inadmisibilă. Asocierea infracţiunilor cu un grup etnic reprezintă o încălcare gravă a prevederilor legislative naţionale şi internaţionale şi alimentează noul val de extremism şi intoleranţă îndreptat împotriva romilor din mai multe ţări europene, se mai precizează în document.

Potrivit acestuia, afirmaţiile "susţinute şi continue ale preşedintelui conform cărora romii din România sunt nomazi sunt neadevărate", în condiţiile în care romii au fost sedentarizaţi forţat în perioada comunistă, iar cei care îşi exercită dreptul la libera circulaţie în UE nu trăiesc o viaţă nomadă, ci una sedentară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite