Zeci de sătmăreni fac cursuri de călărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de sătmăreni  fac cursuri de călărie
Zeci de sătmăreni fac cursuri de călărie

Centrul hipic de la Noroieni are zeci de cursanţi, unii dintre ei fiind pregătiţi pentru competiţii. De plăcere sau chiar pentru terapie, sătmărenii pot apela la serviciile unui centru hipic pentru preţuri începând de la 25 de lei.

La Centrul hipic din Pădurea Noroieni, pe terenul fostei Fazanerii, în cadrul Asociaţiei Crescătorilor şi Deţinătorilor de Cai Satu Mare îşi desfăşoară activitatea clubul „Ponei“. „Avem peste 60 de cursanţi, de toate vârstele, începând cu 4 ani şi până la peste 50 de ani”, spune Dumitran Zsolt, instructor de echitaţie. Pentru tineri şi nu numai, călăria reprezintă una dintre cele mai bune alternative de petrecere a timpului liber .
„Părinţii îşi aduc copiii la cursuri de echitaţie pentru ca aceştia să nu mai petreacă atât de mult timp în faţa calculatorului şi să fie mai responabili. Iar pentru adulţi, mai ales cei care stau prea mult la birou, călăritul are beneficii atât la nivel fizic, solicitând musculatura întregului corp, cât şi la nivel mental, oferind relaxarea dorită“, mai spune Dumitran Zsolt.

Unii cursanţi participă şi la competiţii

Cei tineri sunt încântaţi de călărie, o bună parte dintre aceştia transformând hobby-ul într-un sport. „Îmi place foarte mult să călăresc. Am venit în octombrie anul trecut prima dată şi de atunci am îndrăgit acest sport. În ultima perioadă vin aproape zilnic, suntem patru fete”, ne-a spus Reka Magyar, în vârstă de 16 ani, aflată azi la un concurs în Ungaria.  
Centrul hipic de la Noroieni are în momentul de faţă 10 cai, dintre care patru sunt în pensiune. „În total avem 10 cai, dintre care unul este pur sânge arab, iar restul sunt cai sportivi din Ungaria. În prezent avem patru cursanţi care şi-au cumpărat cai, aici avem şi grijă de ei“, afirmă Dumitran Ildiko, reprezentantă a Centrului.  Aceasta mai spune că preţul unui specimen cabalin, care se pretează echitaţiei, începe de la 3.000 de euro.

Terapie pentru copii cu nevoi speciale

Dumitran Zsolt este şi unul dintre puţinii instructori de echitaţie atestaţi pentru activităţi de hipoterapie, o metodă prin care copiii cu probleme speciale îşi pot ameliora dizabilităţile. „Este o terapie prin mişcare, care acţionează la nivel neurofiziologic. Corpul preia automat din mişcarea animalului, ajutând funcţiile motorii, de exemplu“, afirmă Dumitran Zsolt.
Pentru hipoterapie, Centrul hipic de la Satu Mare a fost ales şi de asociaţii din judeţele vecine. Zece copii cu nevoi speciale de la Asociaţia Esperando vin săptămânal din Baia Mare pentru a face această terapie. Preţul unui antrenament este de 30 de lei , iar pentru un abonament lunar de zece şedinţe sub îndrumarea instructorului, preţul unui antrenament este de 25 de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite